НОВИНИ

Тръмп номинира оспорван съдия за член на Върховния съд

Американският президент обяви ключова номинация. Доналд Тръмп номинира съдия Брет Кавано за член на Върховния съд на Съединените щати. Кавано е смятан за консерватор. Ако бъде одобрен от Сената, той ще има влияние в много важна институция. Срещу него вече имаше протести.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:20, 10.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Доналд Тръмп обяви решението си за нов съдия във Върховния съд след оставката на 82-годишния Антъни Кенеди.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В съгласие с наследството на Роналд Рейгън аз не се интересувам от личните убеждения на кандидата. Не са важни неговите политически виждания, а дали може да ги сложи настрана, за да направи това, което законът и Конституцията изискват. Намерих такъв човек. За мен е чест да съобщя, че номинирам съдия Брет Кавано за член на Върховния съд на Съединените щати.

53-годишният Кавано е досегашен апелативен съдия в окръг Колумбия, работил е в екипа разследвал аферата Моника Люински и е участвал активно в предизборната кампания на Джордж Буш-младши. Наскоро той се обяви против съдебно решение, позволяващо на нелегална имигрантка-тийнеджърка аборт. Освен това смята, че президентът не трябва да е защитен от криминално разследване по време на мандата си.

Брет Кавано, номиринан за съдия от Върховния съд на САЩ: Моята философия е следната - съдията трябва да бъде независим и да тълкува закона, не да го създава. Съдията трябва да тълкува конституцията така както е написана, образован от историята, традицията и прецедентите.

Изборът на Кавано е много важен. Върховният съд има последната дума по разногласия между щатите и федералното правителство. Срещу номинацията на Кавано вече имаше протести. Критиците му считат, че съдията ще промени баланса в съда. Кавано трябва да бъде одобрен от Сената, където републиканците имат мнозинство само с един глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още две момчета бяха извадени от тайландската пещера
Още две момчета бяха извадени от тайландската пещера
Мъж е в тежко състояние при инцидент с електрозахранването в кв. Витоша
Мъж е в тежко състояние при инцидент с електрозахранването в кв. "Витоша"