НОВИНИ

Тръмп обмисля вратичка в закона, за да продава оръжия на Саудитска Арабия

Администрацията на Тръмп обмисля спешното приемане на указ, който ще й позволи да извърши доставка на оръжия за Саудитска Арабия без одобрението на Конгреса. Това обявиха законодатели от Капитолия, които се противопоставят на този ход.

bnt avatar logo
от БГНЕС
08:12, 24.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света
тръмп обмисля вратичка закона продава оръжия саудитска арабия

Според тях решение за позоваване на националната сигурност в Акта за контрол на износа на оръжие, за да се заобиколи контрола на Конгреса над предложените продажби за Рияд, може да бъде взето още в петък.

Все още не е ясно какви продажби са в обсега на тази вратичка в закона, която позволява блокирани трансфери на оръжия да се одобрят или да бъдат прибавени към нови поръчки. Продажбата на амуниции с прецизно насочване за Саудитска Арабия беше в застой през последната една година.

Опозицията в Конгреса на американската военна подкрепа за Рияд нараства и законодателите блокираха около 2 милиарда долара под формата на продажби за оръжия за кралството през последната година. Причината – опасенията за цивилни жертви при ръководената от Саудитска Арабия военна операция в Йемен и охладнелите отношения след убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври миналата година от саудитски агенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Харви Уайнстийн сключи споразумение за 44 млн. долара
Харви Уайнстийн сключи споразумение за 44 млн. долара
Отпечатък от пръста на Да Винчи ще бъде показан в Бъкингамския дворец
Отпечатък от пръста на Да Винчи ще бъде показан в Бъкингамския дворец