НОВИНИ

Тръмп отлага традиционната си реч "За състоянието на Съюза"

Американският президент Доналд Тръмп няма да произнесе речта си "За състоянието на Съюза" на 29 януари, както беше планирано, а едва след края на кризата с частично блокираното правителство. Тръмп беше принуден да се откаже от намерението си, след като председателката на Камарата на представителите в Конгреса обяви, че ще му бъде отказан достъп до залата, докато администрацията не заработи нормално.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:24, 24.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Привидно спокойствие във Вашингтон. В посипаните със сняг институции войната между президента и демократите в Конгреса ескалира и доведе до там, че една от свещените традиции в американската политика - произнасянето на речта "За състоянието на Съюза" от президента в началото на всяка година - ще бъде нарушена. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че няма да бъде приета резолюцията, позволяваща на президента да говори на съвместно заседание на двете камари на Конгреса. Причината е, че вече 33 дни 800 000 федерални служители остават без заплати, а много агенции не работят.

Нанси Пелоси, лидер на камарата на представителите: За съжаление президентът държи за заложници не само американския народ и американските работници, но и републиканците в Конгреса - е, не всички, някои от тях си дават сметка какво значи всичко това за живота на американците и дано те да станат повече.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не съм изненадан. Срам и позор за демократите, те са се радикализирали.

Тръмп обеща да намери решение на кризата, но без да се отказва от идеята си Конгресът да одобри 5,7 милиарда долара за стена по южната граница. Президентът първоначално възнамеряваше да потърси друго място за речта, но впоследствие се отказа и предпочете да изчака развръзката на политическата криза.

В речта "За състоянието на Съюза" - наречена така от Франклин Рузвелт, президентът очертава приоритетите на управлението си в най- важните сфери. Годишното обръщение пред Конгреса е въведено още от Джордж Вашингтон, но се произнася лично след като това прави Удроу Уилсън през 1913 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марин Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции
Марин Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции
Меню без глутен за децата с проблеми в градините в Благоевград
Меню без глутен за децата с проблеми в градините в Благоевград