НОВИНИ

Тръмп отмени тайна среща с афганистанския президент и талибаните

Президентът на Съединените щати обяви в Туитър, че отменя "тайна" среща, която трябвало да се състои днес или утре в Кемп Дейвид с талибанските лидери и афганистанския президент. Като причина Тръмп посочи атентата в четвъртък в Кабул, при който загинаха 12 души, сред които и американски гражданин.

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 08.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Туитът на Доналд Тръмп е изненадващ, защото разкрива намерения на американския държавен глава да бъде домакин на триалози с афганистанския президент и талибанските лидери дни преди 18-ата годишнина от атентатите на 11 септември.

Днешната отмяната на триалозите обаче е директен контрапункт на предизборното обещание на Доналд Тръмп да изтегли от Афганистан остатъка от американските военни части там, който наброява общо около 14 000 души.

Представителят на Съединените щати за Афганистан Залмай Хализад обяви в понеделник, че принципно е достигнато мирно споразумение с Кабул, в рамките на което на Вашингтон ще изтегли 5400 военнослужещи от страната. Финалната дума, според Залмай Хализад, остава при президента Тръмп.

В четвъртък при детонация на кола-бомба, в близост до посолството на Съединените щати в Кабул, загинаха 12 души, от които американски и румънски военнослужещ. Отговорност поеха талибаните.

Засега не е ясно дали преговорите с талибаните са прекратени или само са спрени. Държавният департамент и Белия дом отказаха да коментират решението на американския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са училищата за първия учебен ден?
Готови ли са училищата за първия учебен ден?
Интензивен е трафикът в последния почивен ден
Интензивен е трафикът в последния почивен ден