НОВИНИ

Тръмп получи разрешение да похарчи 2,5 милиарда долара за стената с Мексико

Върховният съд на Съединените щати разреши на президента Тръмп да използва 2,5 милиарда долара от бюджета на Пентагона за изграждане на част от стената по границата с Мексико. Така магистратите отмениха забрана на федерален съдия в Калифорния. Държавният глава определи развръзката като "голяма победа". Справянето с нелегалната миграция е в центъра на кампанията му за преизбиране през 2020.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 27.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Решението на Върховния съд позволява парите да се използват за стени в Калифорния, Аризона и Ню Мексико. Физическа преграда между Съединените щати и Мексико беше ключово обещание в кампанията на Доналд Тръмп през 2016-та. Според демократите съоръжението ще е твърде скъпо и неефективно.

През февруари държавният глава обяви извънредно положение в опит да заобиколи Конгреса и поиска 6,7 милиарда долара в името на националната сигурност. Сметката обаче може да достигне 23 милиарда за цялата дължина на браздата от 3200 километра.

Според американските власти през юни на югозападната граница са арестувани над 104 300- спад с 28 на сто спрямо предишния месец. Белият дом твърди, че това е резултат от новата политика към Мексико, която предвижда търсещите убежище да чакат решение на мексиканска територия.

Съединените щати подписаха споразумение и с Гватемала. Според него преминаващите оттам от Хондурас и Ел Салвадор трябва да искат убежище на място, вместо да тръгват направо към Съединените щати.

Доналд Тръмп - президент на САЩ:Това знаково споразумение ще спре койотите и трафикантите. Има много лоши, много болни хора, които правят купища пари от човешкото нещастие. Споразумението ще даде сигурност на легитимните кандидати за убежище, ще спре измамите и злоупотребите със системата.

170 мигранти, включително 13 деца са загинали или изчезнали от началото на годината на американско-мексиканската граница, посочва ООН. Броят на задържаните там е спаднал значително в сравнение с предишното десетилетие, но президентът Тръмп определя ситуацията като криза за националната сигурност, отбелязва БиБиСи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж загина на жп прелез в Пловдивско
Млад мъж загина на жп прелез в Пловдивско
Спасиха 700 души в Индия, застигнати от наводнение във влак
Спасиха 700 души в Индия, застигнати от наводнение във влак