НОВИНИ

Тръмп пристигна на посещение във Франция

Американският президент Доналд Тръмп пристигна на двудневно посещение във Франция заедно със съпругата си Мелания. Двамата ще са почетни гости на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:53, 13.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Първите стъпки на френска земя - в очевиден асинхрон Доналд и Мелания слизат от Air Force 1. Но от летище Орли започва зрелищна програма за първата двойка на Америка. В Париж, където е застрахован срещу протести и неприятелско посрещане, Тръмп може да спечели няколко неща - да засили връзката си с новата звезда на международната сцена Макрон и да загърби за момент постоянните политически скандали у дома. Париж днес е лидерска дестинация. Сутринта Макрон посрещна Меркел в Елисейския дворец за общо заседание на френското и германското правителство, а малко след като я изпрати, приветства американския президент.

"Да отбележи незаменимите отношения в сферата на сигурността между Париж и Вашингтон" - така Макрон мотивира пред французите поканата към Тръмп в специалния ден. Той подчерта, че сътрудничеството със Съединените щати е образцово и посочи допирните точки - борбата с тероризма и защитата на жизнените интереси.

За двамата силни мъже срещата има предистория. Първото им ръкостискане беше знаково заради белите кокалчета на пръстите и отпора на Макрон срещу мачовския маниер на сграбчване на ръце на Тръмп. Последва и твърдия тон на французина след оттеглянето на Тръмп от Парижкото споразумение за климата. Сега се очаква двамата да се покажат повече като партньори, отколкото като съперници.

Докато двамата лидери обсъждат Сирия и борбата с тероризма, първите дами имат отделна прoграма. Мелания Тръмп посети най-голямата детска болница в страната, по-късно заедно с Бриджит Макрон ще разгледа катедралата Нотр Дам, двете ще се разходят и с лодка по Сена.

И за финал - парижка романтика. Първите двойки на двете страни ще вечерят по залез слънце на Айфеловата кула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ предлага всяка година да се повишават заплатите и пенсиите
КНСБ предлага всяка година да се повишават заплатите и пенсиите
Ще отпадне ли коефициентът за прослужено време?
Ще отпадне ли коефициентът за прослужено време?