НОВИНИ

Тръмп приветства вестта, че жените в Саудитска Арабия ще могат да шофират

Историческа промяна в Саудитска Арабия. Жените в страната вече ще могат да шофират, след като крал Салман нареди с указ да им бъде дадено това право. Активисти за правата на жените приветстваха решението и го нарекоха "голяма победа". Кралството беше единствената държава в света, в която досега на жените беше забранено да управляват автомобили.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 27.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Забраната, приемана като символ за ограниченията на жените в Саудитското кралство, вече е в миналото. Указът на крал Салман разпорежда да се издават шофьорски книжки както на мъже, така и на жени. Новината официално обяви саудитският посланик в ООН.

Абдалла ал-Моуалими, постоянен представител на Саудитска Арабия в ООН: "Може би за вас ще представлява интерес новината, че преди няколко минути в Саудитска Арабия беше издаден кралски указ, който дава на жените правото да шофират. Това е исторически ден за саудитското общество, за мъжете и жените и сега можем да кажем - най-сетне това се случи.

Досега саудитска жена можеше да бъде видяна зад волана само, ако е имала дързостта да участва в кампанията за отпадане на забраната, която се водеше от години. Деянието досега се наказваше с арест и глоба. Но скоро ще е част от ежедневието.

Намираме се на улица Ал Наджа. Отивам да взема сестрите си, за да свършат работата си, вместо да чакат шофьор или някой друг да ги закара. Щяха да се забавят, затова решихме аз да карам. Ще карам внимателно, много добър шофьор съм, няма никаква опасност, Слава Богу.
;

Жените няма да се нуждаят от разрешението на мъж, за да получат шофьорска книжка и ще могат да шофират навсякъде. Промяната обаче ще влезе в сила през 2018 година.

Американският президент Тръмп приветства решението като напредък за правата на жените, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш го нарече "важна стъпка в правилната посока".

За защитниците на правата на жените това е истинска революция, но зад решението стоят сериозни икономически причини. Ултраконсервативното кралство даде знак, че са възможни социални промени миналата година с приемането на план за модернизиране на икономиката и на страната до 2030 година, заради намаляващите приходи от петрола.

Досега необходимостта всяка жена да бъде карана от съпруга си или от друг шофьор навсякъде костваше на икономиката милиарди долари, а шофьорите, наемани за превозване на жени, са около 800 000. Жените в кралството все още са поставени под опеката на мъж и се нуждаят от неговото одобрение и разрешение относно сключване на брак, пътувания, обучение, медицински прегледи или започване на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готов е проектът за рибарско пристанище в Аспарухово
Готов е проектът за рибарско пристанище в Аспарухово
През октомври изтича валидността на 4000 стикера за платено паркиране в София
През октомври изтича валидността на 4000 стикера за платено паркиране в София