НОВИНИ

Тръмп се опита да оправдае изказването си за Швеция

Ден, след като говори за несъществуващо събитие в Швеция, Доналд Тръмп обяви в Туитър, че "Медиите на ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ се опитват да кажат, че широкомащабната имиграция в Швеция е нещо много хубаво. НЕ!". В същото време речта, в която американският президент спомена Швеция, продължава да вълнува скандинавската страна. Ирония и комични спекулации в социалните медии осмяха невярната информация, но освен остроумие неточното изказване би могло да предизвика и по-сериозни последствия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 20.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Несъществуващият инцидент в Швеция, за който Доналд Тръмп говори в речта си, продължава да вълнува политици, дипломати и граждани в Швеция. Ирония и комични спекулации в социалните медии осмяха невярната информация, но освен остроумие неточното изказване би могло да предизвика и по-сериозни последствия.

18.02.2017г.
Доналд Тръмп, президент на САЩ
"Вижте какво стана миналата вечер в Швеция. Швеция - кой би повярвал? Швеция."

Думите на Тръмп предизвикаха бурни реакции в Швеция - от насмешка до недоволство. Всички се питаха - какво се е случило в страната им предишната вечер, без да разберат? Шведските медии не съобщаваха нито за терористична атака, нито за по-сериозни престъпления, свързани с имигранти.

"Снощи в Швеция синът ми изпусна хот-дога си в огъня. Колко тъжно!"

"Молете се за Швеция. Те ще се събудят с универсално здравеопазване, платено майчинство, зеленa енергия, безплатни детски градини, умни лидери."

Уле Вестбери, шведски журналист и дипломат
"Наистина в Швеция имаме проблеми, но в действителност страната е спокойно и сигурно място."

В отговор на коментара на Тръмп в Туитър, шведското посолство в Съединените щати съобщи, че с готовност ще предостави информация относно политиката на страната за имиграция и интеграция.

Уле Вестбери, шведски журналист и дипломат
"Не съм учуден, защото Тръмп казва, каквото му е угодно в даден момент - независимо дали е вярно или - не. Но когато човекът с най-голяма власт в света създава отрицателен образ на Швеция, това може да има сериозни последствия и за нас, шведите, е важно да кажем истината."

Хаштагът "Снощи в Швеция" събра стотици коментари в Туитър за изказването на Тръмп. Бившият шведски министър на външните работи Карл Билд попита Доналд Тръмп какво е пушил, а сегашният външен министър Марго Валстрьом припомни значението на думата "постистина".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кражба на кабели остави 20 влака без отопление
Кражба на кабели остави 20 влака без отопление
Седем основни училища в Благоевградска област искат да се обединят
Седем основни училища в Благоевградска област искат да се обединят