НОВИНИ

Тръмп обявява извънредно положение заради финансирането на стената с Мексико

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции, съобщава Белия дом. Тръмп обаче може да обяви извънредно положение малко след това.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
23:03, 14.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Камарата на представителите и Сенатът утвърдиха последователно законопроекта за финансирането на федералните институции, а президентът Доналд Тръмп обеща да подпише документа, за да се избегне нова блокада на работата.

Това обаче не означава край на разногласията между републиканци и демократи по въпроса за граничния контрол и стената по границата с Мексико.

Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената: Имах възможност да разговарям с президента Тръмп и той увери мен и колегите ми, че е готов да подпише законопроекта. Но също така е готов да обяви извънредно положение.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обаче е категорична, че ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда. Според нея по границата с Мексико няма криза със сигурността.

Нанси Пелоси, Председател на Камарата на представителите: Това, което се случва на границата, е хуманитарно предизвикателство за всички нас.

Законопроектът, одобрен от Конгреса, предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да им се осигури финансиране до септември.

Той предвижда и финансиране на нови преградни съоръжения по част от границата с Мексико, но не и да се отпуснат исканите от президента Тръмп 5,7 милиарда долара.

Ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение, той ще може да прехвърли средства от други места за изграждане на цялата стена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК
Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК
„Гардиън“: Британски следователи проверяват в България отравянето на Гебрев
„Гардиън“: Британски следователи проверяват в България отравянето на Гебрев