НОВИНИ

Тръмп ще поиска от Конгреса 6 млрд. долара за пострадалите от Харви

Най-малко 44 жертви и три щата потопени под вода - това е равносметката от урагана Харви до този момент. Бурята отслабна значително. Проливните дъждове обаче продължават да се изливат над Тексас, Луизиана и Тенеси. Президентът Доналд Тръмп ще поиска от Конгреса близо 6 милиарда долара помощ за пострадалите.

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 01.09.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Седмица след като удари Тексас, Харви се придвижи на североизток и достигна щата Тенеси. Проливни дъждове и ураганен вятър причиниха наводнения, изкорениха дървета и сринаха къщи до основите им. Тежко засегнати са градовете Нашвил и Мемфис. Част от хората, които се опитвали да избягат от бурята, останали блокирани в автомобилите си.

"Много се страхувам от гръмотевици, беше наистина ужасно", споделя очевидец.

"Разхождах се и изведнъж нещо сякаш ме хвана и ме хвърли във въздуха. Водата дойде неочаквано, започнаха да хвърчат предмети, една тухла ме удари по главата. Опитах се да се хвана за едно дърво, но не успях, след това отново и отново. Можех само да се моля на Господ да остана жив", разкри очевидец.

Тежка остава обстановката в Тексас, където са и всички потвърдени до момента жертви. Най-малко 20 души са в неизвестност, близо 2 млн. са евакуирани. Спасителните екипи проверяват домовете един по един, в търсене на бедстващи хора. Това обаче може да отнеме седмици.

Очакват се и нови експлозии в химическия завод, който от вчера няма възможност да охлажда опасните и силно избухливи химикали. Президентът Доналд Тръмп ще поиска от Конгреса 6 млрд. долара за пострадалите от Харви. Самият той вече е дарил 1 млн. от личните си средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца с увреждания имат безплатни часове по плуване
Деца с увреждания имат безплатни часове по плуване
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган