Тази нощ ирански ракети поразиха американски военни в две бази в Ирак. При атаката няма загинали, обяви американският президент Доналд Тръмп. Той обяви още, че ще има нови санкции срещу Иран и прикани НАТО да се ангажира повече с Близкия Изток. Всички в българската дипломатическа мисия в Багдад и в търговското ни представителство в Ербил са добре, съобщиха от външното ни министерство. Двамата български военни инстуктори, част от мисията на НАТО, са изведени от Ирак.

Първите думи в изявлението на Доналд Тръмп по повод атаката бяха, че докато е президент на САЩ Иран няма да има ядрена програма. И добави, че няма загинали.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нито един американец не е пострадал при снощните нападения на иранския режим. Не дадохме жертви. Всичките ни войници са в безопасност. Нанесени са само минимални щети на военните ни бази.

Тръмп обяви нови санкции срещу Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако цените собствения си живот, няма да заплашвате този на американците. Продължаваме да обмисляме реакцията си срещу иранската агресия. Но САЩ незабавно ще наложат допълнителни икономически санкции срещу иранския режим. Тези тежки санкции ще останат докато Иран си промени поведението.

И прикани международната общност да се обедини в действията си срещу Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Цивилизованият свят трябва да изпрати ясно и единно послание към иранския режим: Кампанията ви на терори и убийства няма да бъде търпяна повече. Няма да позволим тя да продължава. Днес ще поискам от НАТО да увеличи значително ролята си в Близкия изток.

Операцията, наречена "Мъченикът Солеймани", започна - около два след полунощ - местно време. По базите край северния град Ербил и базата Ал Асад, на около 160 км от Багдад, в която има американски военни, са изстреляни десетки балистични ракети. От Ирак потвърдиха, че са били предупредени за подготвяните атаки.

От Техеран пък заявиха, че това е обещаното отмъщение за смъртта на генерал Солеймани. По думите на Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей атаката е шамар срещу САЩ. Той призова да се сложи край на американското присъствие в региона. Външният министър на страната се закани - ако САЩ предприемат някакви последващи действия, Техеран е готов да отговори.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Не ние започнахме ескалацията. Съединените щати водят икономическа война срещу Иран, те трябва да се опомнят. Присъствието на иранците по улиците на много градове - това море от хора трябва да накара Съединените щати да се опомнят.

Дали това обаче е краят на ескалацията на напрежение в отношенията между САЩ и Иран.

Лиън Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и бивш директор на ЦРУ: Мисля, че сме на прага на още една война в Близкия Изток. Това, което научихме през 21 век е, че много лесно се влиза в тези войни, но е труднo да се излезе.

Според анализатори, атаката не е целяла мащабни поражения и много жертви, а е била по-скоро символична. Целта обаче е, ако има последващи агресивни действия, те да бъдат изцяло на сметката на Вашингтон. Какво всъщност е атакувано?

Ал Асад е една от най-големите американски бази - с не една, а две вътрешни транспортни линии. И с кина, ресторанти, басейни. Строена е през 80-те години на миналия век.

През 2018 година Доналд Тръмп и съпругата му, посетиха Ал Асад по Коледа. В момента в базата служат около 1 500 души. Базата край Ербил се намира в относително спокоен район.

По данни на американските власти от септември 2019 година, в базата служат и работят около 3 600 военни и цивилни от 13 различни националности. Там се обучават и местни военни.