НОВИНИ

Тръмп смекчи тона, протестите срещу него не стихват

Броени дни, след като беше избран за 45-ия президент на Съединените щати, Доналд Тръмп смекчи тона по отношение на редица въпроси, на които залагаше в рамките на кампанията си. В интервю за "Уолстрийт джърнъл", републиканецът заяви, че би запазил част от политиките, водени от Барак Обама, включително и здравната реформа, известна като "Обамакеър". Протестите срещу избора на Тръмп обаче продължават вече трети ден, а на места се стигна и до сблъсъци между демонстрантите и полицията. В Портланд има и прострелян човек, не се съобщава какво е състоянието му.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:58, 12.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Трета нощ хиляди недоволни американци скандират "Това не е моят президент". Маями, Атланта, Филаделфия, Ню Йорк и Сан Франциско, са само част от градовете, в които избирането на Тръмп отприщи гнева на противниците му. В Портланд напрежението се покачи и се стигна до сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Протестиращите блокираха пътища и хвърляха предмети по органите на реда. От своя страна, полицията отвърна със сълзотворен газ и електрошокови палки. При сблъсъците има и близо 30 задържани.

;

Самият Доналд Тръмп първоначално осъди протестите, но по-късно заяви, че всеки има право на мнение. Макар и новоизбраният президент да смекчи позицията си по редица въпроси, недоволството сред голяма част от американците остава.

"Много съм разстроен. Мисля, че всички нюйоркчани се чувстват по същия начин. Меко казано бяхме изненадани от резултатите от изборите. Явно трябва да осъзнаем, че това е реалността и е време да свикнем с нея".

А на фона на протестите, Тръмп продължава с умерения тон, с който започна да говори от момента на избирането си. Една от големите изненади, е променената позиция спрямо здравната реформа, известна като "Обамакеър". По време на кампанията, Тръмп многократно обещаваше да я премахне и да я замени с изцяло нова. Сега обаче съобщи, че всъщност реформата не е толкова лоша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотели в банско търсят кадри за новия сезон
Хотели в банско търсят кадри за новия сезон
Самоубийствен атентат в Афганистан
Самоубийствен атентат в Афганистан