НОВИНИ

Тръмп създава космически войски

Американският президент Доналд Тръмп нареди на Пентагона да разработи планове за създаване на космически войски. По думите му, неговата администрация смята това за приоритет на националната сигурност.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:38, 20.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

"Трябва да сме готови. Нашите противници са в Космоса, независимо дали това ни харесва или не", обяви президентът от Белия дом, след като сложи подписа си под документа, който нарежда на министъра на отбраната да подготви проектозакон за космическите сили.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Майк Пенс и изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Моята администрация определя Космоса като терен за военни сражения и превърна създаването на Космически сили в приоритет на националната сигурност.

Предложението трябва да бъде одобрено от Конгреса. Планът е космическите сили да са част от Военновъздушните сили. Те ще защитават американските спътници от физически нападения и ще възпират всякаква агресия срещу Съединените щати и съюзниците им. Ще разполагат както с отбранителни, така и от нападателни средства за операции в Космоса.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Космическите сили ще организират, обучават и подготвят следващото поколение войници за възспиране на агресията и защита на нацията, нашите съюзници и американските интереси срещу всякакви враждебни действия в Космоса.

Още през миналия август президентът обяви намерението си за създаде този вид войски. Последното въвеждане на нов род военна служба в американската армия е създаването на военновъздушните сили през 1947 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетонен къс смаза кола в София - кой носи отговорност?
Бетонен къс смаза кола в София - кой носи отговорност?
Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства
Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства