НОВИНИ

Тръмп: Талибаните искат мир. Те са уморени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп затвърди желанието си да изтегли американските военни от "безкрайните войни" в Сирия и Афганистан. Той заяви това в интервю за Си Би Ес тази вечер. Тръмп цитира високата цена в кръв и пари, които страната е трябвало да плати за годините битки в Афганистан. "Ние виждаме какво стана с талибаните. Те искат мир. Те са уморени. Всички са уморени", заяви държавният глава.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:32, 03.02.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
тръмп талибаните искат мир уморени

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато ръководителят на американското разузнаване предупреди, че подобно изтегляне от Афганистан и Сирия може да позволи на Ал-Кайда и Ислямска държава да се активизират.

Тръмп заяви още, че скоро ще обяви изтегляне "на 100% от халифата" веднъж, след като се приключи с групите на Ислямска Държава в Ирак и Сирия. "Ние сме на 99% сега. Ще бъдем и на 100%", каза Тръмп, който се очаква да обяви това по време на годишното си обръщение към страната във вторник.

В интервюто си той заяви, че ако екстремистите се активизират "ние ще се върнем, ако се налага".

Според Тръмп американското военно присъствие в Ирак е "перфектно разположено, така че да наблюдава за проблеми във всички части на Близкия Изток".

"Ние трябва да излезем от тези безкрайни войни и да върнем нашите хора у дома", допълни президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мистър Бийн си дава едногодишен творчески отпуск
Мистър Бийн си дава едногодишен творчески отпуск
Гръцките фермери подготвят нови блокади
Гръцките фермери подготвят нови блокади