НОВИНИ

Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми

Американският президент Доналд Тръмп изненадващо уволни шефа на ФБР. От Белия дом обясниха, че причината за отстраняването на Джеймс Коми е, че не се справя със служебните си задължения. Решението предизвика остри критики. Демократите обвиниха Тръмп, че се опитва да повлияе на разследването на ФБР за руската намеса по време на предизборната кампания в Съединените щати.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:27, 10.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Доналд Тръмп отново шокира. Изненадани он решениеуто му се оказаха, както в лагера на демократите, така и на републиканците. За втори път в историята на Съединените щати, президент уволнява служител, който води разследване срещу него. Първият е от 1973-та, когато президентът Никсън отстранява независимия прокурор, който разследвал аферата Уотъргейт.

Джеймс Коми научил за решението на Тръмп в Лос Анджелис. Според някои източници, той разбрал от телевизионните новини и помислил, че е шега. Но после получил писмото от президента, в което се съобщавало, че е отстранен, защото не се справя със служебните си задължения. От Белия дом обясниха, че "държавният глава освобождава шефа на ФБР по препоръка на министъра на правосъдието и на неговия заместник".

Името на Джеймс Коми се спрягаше често през последните месеци. Той се намеси два пъти по време на предизборната кампания , за да обяви резултатите от разследването за имейлите на кандидат-президента на демократите Хилари Клинтън. Преди дни, Коми заяви пред Конгреса, че сътрудничка на Клинтън е препратила стотици мейли с класифицирана информация до съпруга си. Разследващите, обаче, установили, че мейлите са само няколко и не съдържат класифицирана информация.

Разследването за евентуална руска намеса по време на изборите започна в началото на годината. Коми лично обяви, че Русия е виновна за хакерските атаки срещу лагера на демократите.

Валутните пазари също реагираха на новината. Доларът поевтиня след увлонението на шефа на ФБР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртокласниците се явяват на малките матури
Четвъртокласниците се явяват на "малките матури"
Мун Дже-ин спечели президентските избори в Южна Корея
Мун Дже-ин спечели президентските избори в Южна Корея