НОВИНИ

Търновската конституция може да се види в изложбената зала на агенция „Архиви“

Последна възможност да видим оригинала на Търновската и сребърната конституция в близките няколко години. От днес до 19-ти май, те ще бъдат в експозиционната зала на агенция „Архиви“, а след това по препоръка на реставраторите ще бъдат прибрани в хранилището за по-дълъг период. Поводът за излагането им е честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За първи път тази вечер беше показан и държавният печат на Княжество България.

Айше Сали
от Айше Сали
23:05, 14.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Един от най-важните символи на държавността до 1908 г. От обявяването на Независимостта до днес държавният печат на Княжество България не е е бил пред погледа на гражданите.

доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА "Архиви": Съгласно Конституцията, министърът на правосъдието е и пазител на държавния печат. Но след провъзгласяването на България за царство през 1908 г. е изготвен друг държавен печат. Така че княжевския държавен печат се съхранява тук и ние го показваме за първи път.
;

Протокли от учредителното събрание на Търновската конституция, снимки, разказващи за пътя по приемането ѝ и над 40 табла са част от изложбата в чест на един от най-свободолюбивите за своето време основни закони.

доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА "Архиви":Колегите от Централния държавен архив са извадили едни от най-ценните документи. Преди всичко това е оригиналът на Търновската конституция, т. нар. Сребърна конституция.

По случай голямата годишнина най-напред Търновска конституция беше показана в Народното събрание. След това успяха да я видят във Велико Търново и Бургас. А изложбата, която приключва обиколката си, гостува във всички областни градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 НС ще гласува оставката на земеделския министър Порожанов
НС ще гласува оставката на земеделския министър Порожанов
Атлетическата комисия на Калифорния наказа Кубрат Пулев
Атлетическата комисия на Калифорния наказа Кубрат Пулев