НОВИНИ

Тромави процедури спъват инвеститорския интерес

Заради тромавите процедури у нас инвеститори се отказват да работят в България. Причината са трудностите, с които се сблъскват при издаването разрешително за строеж. Според тях процедурите са изключително тежки и се получава голямо забавяне на проекта.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
07:05, 02.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През последната година инвеститорите у нас се оплакват, че процедурата по издаване на разрешително за строеж е изключително бавна. От това те губят време и средства.

Галина Максимова - представител на фирма: Това са свързани най-вече с тромавата администрация, административната тежест, която съществува. Така че много инвеститори бягат именно затова и това до голяма степен спира инвестициите в София, но и в страната.

В Бургас през тази година са издадени по-малко разрешения за строеж на жилищни сгради, но не заради тромавата система за издаване на разрешителни, а защото има по-голям интерес за строеж на производствени, складови и офис сгради.

Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас: Аз мога да кажа, че в нашата община сроковете се спазват максимално. За съжаление има процедури, които са разписани от закона и които няма как да бъдат съкратени, колкото и ние да имаме желание това да се случи.

В момента по Черноморието се търсят много жилища. Голяма част от руските граждани желаят да притежават имот у нас.

Мариса Костадинова - брокер: Харесва им тук. Има хора, които повече от десет години живеят, никой от тях не се оплаква от климата, това е много важно. Знаете, идват от големи градове с голямо напрежение, особено пенсионерите.

При търсене на имот на пазара хората се сблъскват с много фалшиви обяви от страна на брокерите, но и това ще се премахне, защото много скоро ще бъде създаден регистър на лоялните фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Асен Балтов: Лекарските екипи са претоварени
Проф. Асен Балтов: Лекарските екипи са претоварени
Откриват академичната година в Софийския университет
Откриват академичната година в Софийския университет