НОВИНИ

Тропическа буря Бари вече е ураган първа категория

Природната стихия се движи много бавно към сушата, придружена с ураганни ветрове и пороен дъжд. Около 60 000 души в щата Луизиана вече са без ток. Издадени са предписания за задължителна евакуация в крайбрежните райони.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:37, 13.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Засега скоростта на вятъра в окото на бурята е около 120 км/ч. Бари е първият за сезона ураган, който ще връхлети сушата. Нахлуването на стихията беше отложено от ранните часове за следобед. Въпреки това периферията вече сериозно засяга не само Луизиана, но и щата Алабама. Като по-опасен се оказва дъждът, а не вятърът. Според специалисти се създават условия и за формирането на торнадо.

Кен Греъм, Национален център за ураганите: Говорим за опасност по бреговете на Мисисипи, също така Алабама и залива Мобийл. В тези райони опасността от торнадо е най-сериозна, когато дъждът започне да се излизва на брега.

Властите приканват жителите на засегнатите райони да се вслушват в предупрежденията им, да стоят на закрито и да не предприемат рискови пътувания. С особено внимание следят Бари в Ню Орлиънс - през 2005 г. той беше буквално потопен от урагана Катрина. От няколко дни крайбрежните райони на града са наводнени. Стихията е изпитание за обновената отводнителна система. Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, което позволява на Луизиана достъп до федерална помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Аляска продължава борбата с горски пожари
В Аляска продължава борбата с горски пожари
 40% от аптеките не са свързани със системата срещу фалшиви лекарства
40% от аптеките не са свързани със системата срещу фалшиви лекарства