НОВИНИ

Търси се най-добрият млад шофьор на България

Започна кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ на Съюза на българските автомобилисти. Подобно състезаниe се провежда за първи път, а неговата цел е да допринесе за безопасността на движението. За изминалата година по пътищата в страната са загинали 682-ма, което е по -малко спрямо предходната, но все още сме първенци в черната статистика. Кампанията е насочена към младите шофьори, защото тяхната добра подготовката може да изиграе роля за намаляване на пътнотранспортните произшествия, заяви шефът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, който подкрепи инициативата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:32, 05.02.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Кампанията е състезание с обучителна цел. В него могат да участват всички шофьори до 26 години, които нямат нарушения по пътя. Първият етап е онлайн тест, който вече е активен на страницата „младшофьор.бг“.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Голяма част от произшествията стават с участие на млади водачи, трябва те самите да си проверят знанията и уменията, дали са достатъчно добре подготвени за участие в пътното движение, защото един неподготвен млад водач е опасен както за себе си, така и за останалите.

Основна причината за катастрофите са навлизането в насрещното, употребата на алкохол и най-вече превишената скорост.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Закупени са нови 28 камери, предстои всеки момент да бъдат пуснати в експлоатация, имаме сключен договор за изграждане на система за средана скорост на територията на област Пловдив, и предвиждаме пред следващата година да заложим на изграждането на подобни системи за средна скорост.

Средна скорост се изчислява с входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако преминеш за по-кратко време от изчисленото според ограничението, получаваш санкция. Мястото където ще се засича средната скорост в района на Пловдив, е избрано заради големия брой катастрофи. Съорганизаторите от академията за усъвършенстване на шофирането искат да научат младите шофьори да карат без рискове и според възможностите си.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Всеки един от нас, бидейки млад човек, неразумен, всички сме карали бързо и последното което ще кажа на хората е карайте с 30, но в някои моменти може скорост от 200 + да е безопасна, както знаете по немските аутобани няма ограничения, следващият момент една скорост от 80 км. също може да е опасна, така, че всичко е въпрос на преценка.

Най- добрите 30 участници ще мерят сили в състезание на пистата в с. Калояново на 12 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да има профилактична програма и за рака на белия дроб искат русенски онколози
Да има профилактична програма и за рака на белия дроб искат русенски онколози
Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка
Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка