COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Търсят се 30 000 софтуерни инженери

30 000 софтуерни инженери търси родният бизнес. Въпреки че това е най-желаната и високоплатена професия, кадрите се подготвят най-трудно. В момента заетите в ИТ сектора са 50 000. За мотивацията на младите хора да инвестират в една от професиите на бъдещето разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:56, 09.01.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Пазарът изпитва остър глад за софтуерни инженери и то не от вчера. Ситуацията е такава от поне 10 години, смятат експертите. В тази професия успехът се крие в практиката. Писане на кодове отново и отново. За да можеш накрая да отговаряш на всички изисквания в обявите за работа.

Когато предлагането не може да задоволи търсенето, то компаниите променят стратегията и започват да си крадат специалистите. Така е и по света. Заплатите тръгват нагоре и привличат все повече хора към сектора. Винаги има по едно ,,но", тук е изписано с главни букви.

Светлин Наков - съосновател на Софтуерен университет: "Нашата професия е трудна. Тя е нещо, което трябва да се усвои 3-4-5-6 години да работиш, за да станеш един начинаещ. И е малко мит, че ще дойдеш с 3 месеца курс, ще се научиш, ще станеш инженер. Общо взето за обучението на един такъв специалист, ако той схваща, които са около 10 % от хората, които се пробват, за около година - година и половина - две, човек може да стане стажант".


;

А как се става все по-добър - отговорът - когато дори за разтоварване по време на обедната почивка се занимаваш пак с кодове и задачи.

Светлин Наков - съосновател на Софтуерен университет: "Това е стая, където човек трябва да избяга като реши някакви казуси от програмирането, откъдето отключва други задачи - ескейп руум се нарича".

А като излезеш от стаята, а и от университета, да стъпиш на пазара е трудно. Изискванията са много, работата е отговорна и напрегната. Но пък всички младежи признават, че е истинско удоволствие да си на гребена на вълната - технологичната вълна.

Тук откриват таланти чрез състезателно програмиране. 10 задачи, десетки програмисти - най-бързите печелят. Наградите - два дрона и още по-желаните - работа и стаж.

Цветелин Стефанов - 17г.: "Мечтая да стана реализиран програмист и да имам бизнес с това".
Нели Бенчева - 15г.: "Това първо би било много добър начин за изхранване, след време реална професия и помага за решаването на много проблеми. Чувстваш се удовлетворен от свършеното".
Мартин Любенов - 17 г.: "Това е като друг вид изкуство да изразиш себе си".

А програмистите казват, че тяхната екосиситема е голяма - имат си инженери по качеството, по бизнесанализа, системни администратори. Реализацията е просто въпрос на време и усилия. Един стажант стартира с около 1000 лева заплата, а утвърдените специалисти получават между 3 и 15 хиляди. Но най-вече компании със седалище в една държава наемат хора от целия свят. Така професията на бъдещето преодолява държавните граници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Седемте лъча на еволюцията отново е на книжния пазар
"Седемте лъча на еволюцията" отново е на книжния пазар
Жителите на Своге трети ден без вода
Жителите на Своге трети ден без вода