Повече от 12 000 анализа на водата в София правят лабораторни специалисти всеки месец. Правят се тестове и чрез методика, подобна на дегустацията на вино. Целта е да се гарантира качеството на водата, която пият столичани.

Органолептика. С тази сложна дума се нарича анализът на водата за вкус и мирис. Този вид тест протича в специална "бяла стая", изолирана от външни фактори. Там сяда т. нар. сензорен оператор, който през малко прозорче получава проби, чрез които определя вкуса и мириса на водата.

Весела Стефанова - старши мениджър в лабораторията: При определяне на показател вкус малко количество проба се поема в устата от сензорния оператор, задържа се за пет секунди, но не се поглъща. При определяне на показател мирис, това се прави при две температури - едната е стайна температура. Тогава се подава банката с пробата, така както е постъпила, операторът отваря капачката и непосредствено след това помирисва водата. Определя се и при 60 градуса като предварително пробата се загрява.

Трима лаборанти, независимо един от друг, тестват водата и описват заключенията си. По стандарт, единият от тях е председател и взима крайното решение за оценката на качеството. Търсят се още специалисти, които да тестват водата.

Поне един час преди теста лаборантите не трябва да са яли или пили течности. Освен това не трябва да са пушачи или бременни жени.

Качеството на водата се контролира всеки ден чрез планирани тестове, потребителски сигнали или вътрешни проверки.