НОВИНИ

Търсят трети руски агент за отравянето на Скрипал

Трети руски агент, за който се смята, че може би е замесен в отравянето с газ "новичок" в Солсбъри, може би все още се намира във Великобритания, пише британският вестник "Телеграф".

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:02, 07.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
търсят трети руски агент отравянето скрипал

Руският военен, който влязъл на Острова с името Сергей Федотов, е кацнал в един и същи ден с двамата други мъже, обвинени за нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия- Александър Петров и Руслан Боширов. Федотов имал билет за същия полет, както и другите двама агенти, но в последния момент си взел чекирания багаж от самолета, твърди изданието.

Според документи, Федотов е 45-годишен и използва фалшив паспорт, подобен на този на Петров и Боширов. По-късно двамата бяха идентифицирани от руското военно разузнаване ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Засега истинската самоличност на Сергей Федотов остава неясна, както и ролята му в отравянето на Скрипал, пише "Телеграф". Според една от теориите, той е внесъл отровния газ. Според друга, е бил разузнавателен авангард на Мишкин и Чепига.

Федотов и преди е пътувал до Великобритания – през март 2016 и през март 2017, според руското издание "Фонтанка". На негово име обаче няма регистрирани имоти, превозни средства или телефонен номер в Русия, нито профил в социалните мрежи, пише още "Фонтанка".

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" през март миналата година в британския град Солсбъри. По-късно други двама граждани пострадаха, а жена почина.

Европейският съюз наложи санкции на двамата офицери от ГРУ и на други служители от разузнаването за използване на химическо оръжие през януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуманитарната помощ за Венецуела остава блокирана
Хуманитарната помощ за Венецуела остава блокирана
Изключиха режисьора на Бохемска рапсодия от списъка с номинираните за Бафта
Изключиха режисьора на "Бохемска рапсодия" от списъка с номинираните за "Бафта"