НОВИНИ

Трус от 5,8 по Рихтер в района на Вранча, усети се и в България

Земетресение от 5,8 по Рихтер разлюля тази нощ Централна и Източна Румъния. Земетресението беше усетено и в Украйна, Молдова и Северна България. Пострадали и значителни материални щети няма, но стихията предизвика паник-атаки заради неприятни спомени от минали години.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов Венета Николова
19:30, 28.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Трусът, оценяван като най-силния за последните 14 години, е ударил в 3.38 ч през нощта в силно сеизмичния район Вранча на дълбочина 150 км. Епицентърът е в Бузеу, Югоизточна Румъния, на 136 км от Букурещ.

В столицата стихията беше усетена силно, много хора излязоха на улицата. Най-видимите щети са паднали гипсокартон и керемиди. Пострадали няма, но мнозина са преживели шок. Една жена е била откарана до болница, десетки са повикали линейки.

Алисе Гразу, диспечер "Бърза помощ": 25 души са повикали линейки през първите 30 минути след земетресението заради паник-атаки, главоболие и високо кръвно.

У нас земният трус беше усетен най-силно в Русе. Хората в града са особено чувствителни заради спомена за земетресението във Вранча от 1977 г. Сега е имало две кратки, но силни разлюлявания и скърцане около 2-3 минути.

Анелия Колева: Разтърси ме бая силно, после два часа не можах да се успокоя, на 6-я етаж доста люлее.

Последното земетресение с епицентър Вранча, което разлюля и България е от 1986 г. То беше с магнитуд 7,9 по Рихтер, в Румъния имаше 150 жертви и сериозни материални щети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крайнодесен или заместник на Да Силва ще е новият президент на Бразилия?
Крайнодесен или заместник на Да Силва ще е новият президент на Бразилия?
Престъпление от омраза е основната версия за нападението в Питсбърг
Престъпление от омраза е основната версия за нападението в Питсбърг