Трус в БСП. Вчерашното гласуване на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия стана повод да се заговори днес за разцепление в левицата. 27 депутати от БСП подкрепиха Цацаров, въпреки решението на групата да гласува "против".

София

На заседанието на групата на БСП само 3-ма заявили, че ще подкрепят кандидатурата на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия. Било им разрешено да заявят различна позиция от парламентарната трибуна, но не и да гласуват ,,за", обясни Христо Проданов. Изненадал се, че 27 депутати натиснаха точно този бутон и никой от тях не подкрепил Цацаров от трибуната. Затова партията излезе с позиция за поемане на лична отговорност.

Христо Проданов - заместник-председател на ПГ на БСП за България: Лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко тя е пред избирателите и пред партията, която те е изпратила в Парламента.

Неподчинилите се на общото решение, сред които и Георги Търновалийски, твърдят че не са лобирали в полза на Цацаров. Действали спрямо правилника и по убеждения.

Георги Търновалийски - БСП за България: Аз съм работил с Цацаров дълги години - той беше председател на Окръжния съд в Пловдив, познавам го като експерт, познавам го, разбира се и като човек и няма как да не подкрепя такава кандидатура, защото смятам, че тя е важна за развитието на тази институция.

Гласуването в полза на Цацаров не било бламиране на лидера на БСП - Корнелия Нинова. Антон Кутев призна: напрежение и разцепление в групата на БСП има.

Антон Кутев - БСП за България: Става дума за други пукнатини, които просто си проличават. Става дума за това, че Нинова не успя да си удържи единството на групата и е това е процес, който според мен тепърва започва. Очаквам трусове в БСП, но не благодарение на това гласуване, а благодарение на цялата политика, която се води от ръководството дълги години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че разцепление няма - гласуването на бюджета го доказало, имало хора с различно мнение.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Когато налагам мнение или ударя по масата, веднага същите хора излизат и казват: тя е диктатор и превръща партията в авторитарна и еднолична. Когато кажа: няма да се налага мнение, вие тримата примерно имате различно мнение, вие сте свободни хора, изразете си го от трибуната - изпускаш контрола.

В събота предстои заседание на националния съвет на БСП - там също се очаква разговор за вота в подкрепа на Цацаров.

Има ли разцепление в БСП?

Има ли разцепление в БСП?

Вчерашното гласуване на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия стана повод за скандал в парламента днес. 27 депутати от БС...