НОВИНИ

Спазването на закона за строителство спаси Закинтос от големи щети след труса

Земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер удари Гърция тази нощ. Епицентърът е в Йонийско море, близо до остров Закинтос. Трусът е усетен и в столицата Атина, както и в Македония, Албания, Италия и Либия. Последва и серия от вторични трусове. Беше издадено предупреждение за цунами, но опаснотта, според властите, е отминала. С подробностите - кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
12:08, 26.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Десетки са вторичните трусове, като най-силният регистриран до сега е 5,5 по скалата на Рихтер. Сеизмолозите очакват вторичен трус с магнитуд до 6,1. след което те казват, че ще започне успокояване на епицентъра и намаляване на силата на вторичните трусове.

Тук силно се коментира причината, спасила острова от големи щети и фатални последствия за жителите. Преди всичко, случайността че епицентърът е далече в морето - на 48 км от острова. И втората, много важна причина за липсата на разрушения, въпреки силния трус, е строгото спазване на закона по строителство на острова. Дори жителите на Закинтос благодариха пред медиите на Държавната инспекция по контрол на строителството, защото спазването на закона и силният контрол реално спаси острова от разрушения.

Днес всички училища и учреждения в Закинтос за затворени, но хората не се изплашиха и отидоха на литургия за празника на Св. Димитър.

Все пак Закинтос и островите около него в Йонийско море са сеизмична зона и жителите много добре знаят как да реагират след трус.

Няма паника сред жителите и туристите на острова. Никой не напуска, дори и фериботната връзка не е прекъсната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019
Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019
Илияна Йотова: ​Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта
Илияна Йотова: ​Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта