НОВИНИ

Трябва ли да има опреснителен курс за по-възрастни шофьори - говорят експертите

Опреснителен курс за шофьорите над определена възраст при подновяване на шофьорската книжка, както и продължаващо обучение за всички водачи предлагат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Това ли е начинът да се справим с войната по пътищата? Темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха Йонко Иванов – председател на Съюза по авто-мото подготовка и Илия Тодоров от Асоциация на пострадали при пътно-транспорти произшествия.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 09.05.2019
5627
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Нашите предложения засягат т.нар. фазово обучение от 0 до 100 - в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст, обясни Иванов.

Йонко Иванов – председател на Съюза по авто-мото подготовка: Голяма част от възрастните шофьори не са имали възможност да шофират по магистрали, а и са с доста остарял автопарк.

С младите хора се работи много трудно, доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата, допълни Иванов.

Според Илия Тодоров мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

Илия Тодоров, Асоциация на пострадали при пътно-транспорти произшествия: Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези "кърпежи" на Закона за движение по пътищата. Статистиката на "Пътна полиция" показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва.

И още - за проблемните столични кръстовища, след като само преди ден на едно от тях бяха пометени 4 деца, вижте целия разговор с експертите във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня на Европа: Стивън Кларк специално пред БНТ за бъдещето на ЕС и Брекзит
В Деня на Европа: Стивън Кларк специално пред БНТ за бъдещето на ЕС и Брекзит
Започват малките матури за четвъртокласниците
Започват "малките матури" за четвъртокласниците