НОВИНИ

Трябва ли да има регистър на лобистите в парламента?

Не са тайна близките връзки на Герхард Шрьодер с руския президент Владимир Путин. А когато преди по-малко от месец бившият германски канцлер-социалдемократ получи предложение за поредна висша длъжност в руски енергиен гигант - „Роснефт", той си навлече бурни критики в Германия, включително от съпартийците си преди изборите на 24 септември. Шрьодер настоява, че не лобира за руски интереси.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:05, 16.09.2017
Чете се за: 02:31 мин.
По света
Герхард Шрьодер, бивш канцлер на Германия: Стоя зад решението си, защото не мисля, че е политически и икономически разумно да изолираме нашия най-голям съсед - Русия - политически и икономически.

Шрьодер не е единственият висш политик в Германия, а и в света, преминал след държавна работа на служба на големия бизнес.

Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле“: Главният лобист на "Даймлер" - Екхарт фон Клайден, е бивш политик от Християн-демократическия съюз - управляващата партия. През 2013 г. беше държавен секретар, тоест заместник-министър. Неговият съпартиец Матиас Висман беше министър на транспорта, а сега е председател на сдружението на германската автомобилна индустрия. Това е едно изключително могъщо сдружение.

Водещ коментатор и главен редактор на българската редакция на "Дойче веле" Александър Андреев казва, че германското общество приема лобизма със смесени реакции.

Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле“: Да, лобизмът се приема за нормална практика, но се налага мнението, че непрекъснато трябва да се следи под лупа. Само преди няколко дни списание "Шпигел" публикува дълга и много остра статия за лобизма, която в обобщение бих могъл да преразкажа така - германските политици все по-уверено вървят по стъпките на американските и финансират както своите кампании, така и политическите кампании на свои партии с лобистки пари.

Ако в България представата за лобизма е като за узаконена корупция, то не навсякъде е така. В Съединените щати, където лобистките практики се появяват със създаването на държавата, те са защитени от първата поправка на конституцията като право на група хора да защитават и прокарват своите интереси в правителството.

Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле“: Лобистите вършат и определено полезна дейност. Когато в парламентите се пишат закони, там трябва да има специалисти, които да разбират от специфичната законодателна материя, примерно от дизеловото гориво. Депутатите се нуждаят от това експертно мнение и затова лобистите, заедно с другите специалисти, помагат за изработването на законите.

В Америка лобисткият бизнес претърпява такъв разцвет, че за тази година година общите годишни приходи на най-големите лобисти във Вашингтон се оценяват на повече от милиард и половина долара. Съединените щати са една от 20-е страни в света, където лобизмът се регулира със закони на национално ниво. В Европейския съюз тези държави са само осем, включително и Германия. В сегашния мандат на Меркел там беше приет и закон, който определя 18 месеца карантинен период за бивши държавни служители преди преминаване на служба на голяма компания, но още не е прилаган.

Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле“: Високопоставените политици трябва да изкарват по-дълъг карантинен период, след като са излезли от политиката преди да отидат на високи позиции в бизнеса. Поне 3 години карантина според мен трябва да има. Освен това лобистите трябва да се обозначават винаги като такива, да е ясно кой е лобист, да има и регистър на лобистите в парламента.

Както показа и разследването на вестник "Гардиън" за т.нар. азербайджанската перачница, без контрол и прозрачност светът на парите и политиката е в състояние да погълне ценностите. Според разследването Азербайджан е платил близо 3 млрд. долара в пари, хайвер и шампанско за лобизъм в Европа в полза на президента Алиев. В разследването фигурират имената на европейски политици, журналисти и бизнесмени, сред които и българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев.

Александър Андреев, главен редактор на българската редакция на „Дойче веле“: Едно от най-нечистоплътните неща е да критикуваш авторитарни политици като Ердоган или Алиев, а скришом да приемаш от тях подаръци. Отварям една скоба, ако в Европа има някаква криза в момента, това не е финансова или миграционна гриза, това е криза на доверието, защото много хора смятат, че зад нашите прекрасни европейски ценности се крият често лицемерни политици, егоисти,които едно говорят, а друго вършат. Това е кризата на Европа и които подпомагат хора като Алиев или Путин.

Кандидатурата на Шрьодер за член на борда на директорите на "Роснефт" ще бъде гласувана в края на септември

Герхард Шрьодер, бивш канцлер на Германия: Смятам, че е разумно да работиш за международна компания, която е от значение за енергийната сигурност. Компания, която обратно на това за каквато я представят, във всеки случай не е продължение на дългата ръка на руското правителство. "Бритиш петролиъм" също са акционери.

Каквито и да са аргументите на Шрьодер за поста, съмняващи се в неговата почтеност винаги ще има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се случва лобизмът в България?
Как се случва лобизмът в България?
Електрически кабели застрашават живота на хората в село Пиргово
Електрически кабели застрашават живота на хората в село Пиргово