НОВИНИ

Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата?

Крехък кворум в Парламента. Със 122-ма депутати Народното събрание започна работа на втория ден от бойкота на БСП. Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата - този въпрос се превърна в тема на задочен дебат.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 21.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

С празни банки отляво, както в училище, така и в парламента се заговори за извинени, неизвинени отсъствия и бележки. Още сутринта в ефира на БНТ от БСП обявиха - нямало да получават пари, докато отсъстват. ГЕРБ контрираха - и в този случай правилникът предвиждал възнаграждение. От "Атака" заговориха за изменение на правилника, а ДПС напомниха: депутатите имали работа както в парламента, така и извън него.

Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на БСП за България: Когато не ходим на работа, не взимаме заплати. Не знам точно как стои правилника и не съм се занимавал с въпроса. Знам само, че ще бъдем санкционирани по правилник.
Волен Сидеров - "Обединени патриоти", "Атака": Не ходиш цял месец и нямаш уважителни причини, дори тогава получаваш една трета от брутната заплата и една трета от представителните пари. Това означава, че сега грубо ще го пресметна, но може би надхвърля 1000 лв.
Данаил Кирилов - председател на правната комисия в НС, ГЕРБ: При всички положения се налага да се съобразят санкциите, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група - могат ли да се извиняват отсъствия - това е първият въпрос, защото очакваме да се появят и извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.
Халил Летифов - депутат от ДПС: А ми се ще да водим дебат и за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи. Това е по-съществения дебат, а не какво получават народните представители.

От ГЕРБ искат няколко дни да помислят за промени в правилника на парламента, с които да се дисциплинират отсъстващите депутати.

Следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на Парламента Цвета Караянчева, скоето уведомява, че депутатите от БСП няма да ползват командировъчни, служебни автомобили, средства за гориво и нощувки, както и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента.

В писмото се отправя и молба към Караянчева, когато пристъпи към промени в Правилника на Народното събрание да добави и предложението на БСП за намаляване и замразяване на депутатските заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ватикана провежда конференция за сексуалните посегателства в църквата
Ватикана провежда конференция за сексуалните посегателства в църквата
Национално преброяване през 2021 г. - 160 лв глоба за всеки, който откаже
Национално преброяване през 2021 г. - 160 лв глоба за всеки, който откаже