Божидар Лукарски: Ще подкрепим Цецка Цачева твърдо на втори тур

Това каза Божидар Лукарски след среща с кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева. Партиите от Реформаторския блок, без ДСБ, потвърдиха днес подкрепата си за Цецка Цачева на втория тур на президентските избори. Цачева отиде лично на "Раковски" 134, за да поиска тази подкрепа, придружена от министри от кабинета.

от екип на БНТ
преди 3 години (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков не дойде на срещата. Не присъства и председателят на ДСБ Радан Кънев, който вчера разпространи декларация, че ДСБ няма да подкрепи никого на втори тур и започва подготовка за предсрочни парламенарни избори. За съдбата на ДСБ "в" или "извън" Реформаторския блок днес Божидар Лукарски обеща отговори след втория тур на изборите.


Божидар Лукарски, председател на СДС: Проведохме кратка и делова среща с колегите от ГЕРБ. Ние ще подкрепим Цецка Цачева твърдо на втори тур. Аргументите са много. Ще кажа като председател на СДС - партията, която свали комунистите от власт, не може да направи действие, което да ги върне на власт. Убедени сме, че като гласуваме за Цачева няма да се повтори ситуацията от 2013г.
Цецка Цачева, кандидат-президент на ГЕРБ: Считам, че най-естественото е да бъда тук, където са лидерите на българските граждани, подкрепили десните ценности, а това са евроатлантическата ориентация на България. Нашата президентска двойка ще е гарант за запазването на европейското развитие на България, както и членството ни в алианса, чрез модернизиране на професионалната българска армия. Аз очаквам от лидерите, които единно застанаха зад нас, с изключение на Радан Кънев, да призоват всички граждани на България, които не желаят отново управление на БСП и ДПС. Няма да се подвоумя, ако е необходимо да използвам правомощието на президента да внеса законопроект за изменение на Конституцията. На карта е заложено бъдещето на България. Дали ще отстоявам националните си интереси сред другите евродемократични държави или за пореден път ще сменяме посоката си.
Петър Москов, министър на здравеопазването: От гледна точка на големия избор дали е възможно червен генерал да е начело, ние нямаме различия. РБ зададе конкретни въпроси и получи конкретни отговори. От гледна точка на сигурността, получихме ясен ангажимент, че сигурността по границата ще бъде увеличена. За това десницата трябва да застане зад нея .
Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието: Да не се подкрепи десния кандидат е неестествено. Няма случай в Европа, в която две партии да не са подкрепили своята сестринска партия. РБ мина пълния цикъл избори и всеки трябва да реши дали остава в него. Ако Кънев реши, че им друг път нека да го направи. Кънев изказа различно мнение от всички други членове на РБ , ако имате въпроси към него, не ги задавайте на нас.

Вижте цялата пресконференция във видеото

Топ 24
Най-четени