НОВИНИ

Царски вагон ще краси парк "Врана"

Царски вагон, произведен преди 104 години в заводите на някогашната Австро-Унгария за нуждите на княз Кирил отпътува от Стара Загора за София. Досега той ръждясваше на старозагорската гара, но стана ясно, че е закупен от Столична община. Предстои да бъде реставриран и експониран в парка "Врана".

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 08.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Вагонът от царската композиция е пристигнал в Стара Загора през 1958 година. Той е използван през Първата и Втората световна война, возел е както княз Кирил, така и цар Борис III. Никой не знае къде са изчезнали мебелите, с които е бил обзаведен. В салона, където се е поднасяла храната, още личат местата за няколко стенни часовника, отмерващи различно европейско време.

Запазени са бронзови ръкохватки и табелки, указващи годината на построяването и мястото. Специален кран вдигна 18-тонната конструкция. Съобщението за преместването на вагона изненада неприятно областния управител на Стара Загора. Гергана Микова бе категорична, че със свое писмо до Министерството на транспорта е поискала царския вагон да бъде предоставен на Стара Загора.

Гергана Микова - областен управител на Стара Загора: Царският вагон е свързан с историята на Стара Загора, да бъде предоставен на областна управа или на Община Стара Загора или на Регионалния исторически музей под каквато и да е форма, за да може да бъде възстановен и да бъде една от историческите атракции на Стара Загора. Това обаче очевидно няма да стане факт, съдейки по това, което се случва днес.

Предстои царският вагон да бъде транспортиран до вагоноремонтния завод в София. Там ще бъде реконструиран в оригиналния му вид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кървавата история на тракийските бежанци
Кървавата история на тракийските бежанци
Дете прави конкурс за рисунки на Свети Иван Рилски
Дете прави конкурс за рисунки на Свети Иван Рилски