НОВИНИ

Цацаров: Таксата за преминаване на чужденец е 5000 евро на мигрант

За първи път службите за сигурност разбиха канал за трафик на бежанци през аерогара София. Задържани са 2-ма гранични полицаи, които са били част от престъпната схема. До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи. Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около, а може би и повече от 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" от снощи по линия на нелегалната миграция.

Явор Симов
от Явор Симов Фокус
10:45, 26.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Организираната престъпна група се е състояла от двама граждани на Бангладеш, които са със статут на пребиваващи чужденци в България, двама гранични полицаи, които са задържани и двама бежанци, които са влизали в страната. Преди минути приключи пресконференцията на спецпрокуратурата, на която стана ясно, че процесуално-следствените действия продължават. До края на деня може да има още повдигнати обвинения и още задържани, съпричастни към тази престъпна схема, която по думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев е заплаха и за националната сигурност на страната. По думите на Гешев по този канал е могъл да бъде вкаран в България, а оттук и в ЕС дори и шефа на Ал Кайда.

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5 000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева”, обясни Цацаров.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквано е в съответната смяна, преминава безпроблемно. Разбира се то не преминава без документи. то преминава с документи обаче сами по себе си те са изцяло неистински.
БНТ: Какво се случва след като влезнат в България тези граждани?
Сотир Цацаров: Е какво се случва, това тепърва ще се установява. Тези граждани принципно, след като влязат в България целта е да влязат в България, да се установят тук или в повечето случаи просто да потърсят път чрез който да поемат към западна Европа.

По думите му, работено е доста старателно и в малко по-тежки условия. Аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение и всякакви други начини за наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират. „Но благодаря и на НДБОП и на Специализирана прокуратура, МВП. За първи път е на лице канал за трафик на чужденци през аерогара”, каза още Сотир Цацаров.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Вече има двама задържани гранични полицаи - за жалост участници от наша страна. Които работят на летището. Двама са тези, които са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени. Работим в момента - намерени са голяма сума пари и се правят обиски в момента. В тази операция - тя се ръководи от прокуратурата, естествено - от специализираната прокуратура - там са включени експерти от ДАНС, от СДВР и от вътрешния отдел на МВР.
Младен Маринов - главен секретар на МВР: В момента вследствие на намаляване на мигрантския натиск, защото отчитаме и такава тенденция по границата, се стеснява бизнес средата. Има конкурентни групи, които работят, но към момента тази, която беше неутрализирана, можем да кажем, че е една от най-сериозните групи - най-сериозния канал, който работи не само на територията на страната. Обхваща цялата линия от Сирия -Турция до Западна Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови
Бойко Борисов: Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови
Три жертви на горските пожари в Сибир
Три жертви на горските пожари в Сибир