НОВИНИ

Цацаров възложи на НСлС разследването на инцидента край Козлодуй

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Националната следствена служба разследването на случилото се на площадката за радиоактивни отпадъци в Козлодуй, при който вчера загинаха двама работници, а други двама бяха ранени. Голямата част от работниците са от село Долни Цибър. Какво разказват преките свидетели на инцидента - вижте във видеото

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 17.12.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Добри Алеков, работник на площадката: Ние правиме скеле и по едно време сина, големия син, който работи с мене вика: ,,слазайте доле, че умират". Обърнах се така - какво става? Арматурата тръгна. Пада една след друга все едно някоя картечница, която усещаш патрони. Ноо това е само по вина на техниците, друго нищо не е ... ако ще да ме изгонят от фирмата ... това е вина на техниците.

Добри е един от тях - работниците. Вчера е загубил двама свои колеги, двама приятели. Опитал, но не успял да помогне. Вече било късно. Видял, съпреживял трагедията. Други двама още дълго ще се възстановяват - като сина на Борислав.

Борислав Фоков, баща на пострадалия Филип: От време на време се сеща за своите приятели и започва да плаче.

32-годишният Филип - баща на 3 деца - вече е у дома. На легло.

Изабела Славкова, съпруга на Филип: Представете си 70 тона да паднат върху вас в някакъв ров и вие се борите за живота си. Благодарение на Господ той е оцелял. Не може да се движи, не може да стане, нормални битови нужди няма как. Не си чувства крайниците, краката.

Работниците били легално наети, с трудови договори - уверяват близките. Потвърждават го и колеги - строители от село Долни Цибър.

Работниците са наети от фирма ,,Евробилд" със седалище в Бургас. От дружеството казват, че имат опит, но не при изграждането, а при разрушаването на обекти - като на площадката в Белене. В момента компанията прави вътрешно разследване.

Мирослава Митрева, експерт здравословни и безопасни условия на труд, ,,Евробилд ООД": В дружеството всички работници се назначават на база на си CV-та, на аквалификация.

От Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" са извършвали контрола как се строи хранилището и какви материали се влагат в него предвид важното му бъдещо предназначение.

Георги Разложки, заместник-изпълнителен директор на ДПРАО: Предстои проверка, която е започнала вчера от Инспекцията по труда като тя трябва да установят първо какво е трудовото правоотношение на работниците с техния работодател. След това - дали са преминали надлежен инструктаж, обучение, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за производствена авария. Знаете, че в такива случаи се води следствие, което не е от компетенциите на МВР. Нека се изяснят причините - дали става въпрос за пропуски в процедурата или човешка грешка.

Строителният обект остана затворен, докато тече разследването на инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?
Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?
ДРУГИТЕ новини: Коледен ритъм
ДРУГИТЕ новини: Коледен ритъм