НОВИНИ

Предвижда се поскъпване на водата от 1 януари в почти цялата страна

От началото на следващата година се предвижда увеличение цените на водата в почти цялата страна с между 0,1 и над 9% - съобщават от Комисията за енергиийно и водно регулиране. На днешното обществено обсъждане стана ясно, че поскъпването ще е в 24 населени места, като най-скъпата вода ще плащат във Кърджали, Видин, Бургас и София. Най слабо е повишението в Пловдив.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:08, 17.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Доклад, който беше разгледан на днешното обществено обсъждане в КЕВР показва, че от догодина, в сравнение с 2019, водата в Кърджали поскъпва с 9.26 %, в София-град - с 6,64 на сто. Увеличение се предвижда и за Перник, където в момента има режим на водата - 3,29 %.

;

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4.27 и 2.75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.


;

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

В някои области - като Разград, цените на ВиК услугите ще бъдат намалени.

;

Поскъпването на водата се налага, защото е крайно време ВиК дружествата да инвестират в крайно остарялата водопреносната мрежа, заяви в сутрешния блок на БНТ Ивайло Касчиев. Все пак какво точно ще е поскъпването на водата решават местните дружества.

Д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР: Комисията утвърждава пределни цени и е преценка на всяко едно дружество дали и кога да утвърди новите цени. Реално те влизат в сила след решение на управителите на съответните дружества.

Предстоящото поскъпване на водата породи недоволство. Жителите на село Илинденци, община Струмяни се обявиха срещу високите и в момента цени на водата, кубик от която струва 1, 24 лева.

Няколко месеца те не плащат сметките си с мотива, че увеличението не е оправдано.

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу поскъпването на водата.

Окончателното приемане на новите цени е на 23 декември на закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха стъкла в храна от детска кухня във Варна
Намериха стъкла в храна от детска кухня във Варна
Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно
Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно