НОВИНИ

Цените на плодовете и зеленчуците - малко по-ниски от миналата година

Как се движат цените на плодовете и зеленчуците в началото на май? Репортерът ни Зоя Велинова беше на Женския пазар в София - ключово място, своеобразен барометър на цените.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:18, 04.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Като цяло цените на повечето плодове и зеленчуци са малко по-ниски в сравнение с миналата година. При оранжерийните домати има поевтиняване със 17% в сравнение с май 2015 година. Краставиците са по-евтини с 26%.

Що се отнася до черешите те се предлагат в малки количества. Цената им на Женския пазар е 6 лева за кг, а на пазара в Младост - 12 лева. Нямаше много купувачи. Хората изчакват по-добри цени.

Не се потвърдиха сигнали на наши зрители, че залежали плодове и зеленчуци от Великденските празници се продават. Цялата стока беше свежа и прясна.

Какви са причините за по-ниските цени на оранжерийните домати и краставици - ето мнението на експертите.

Владимир Иванов - председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: Причините за по-евтините оранжерийни краставици и домати тази година са свързани с по-добрите климатични условия - по-топлата зима. Наблюдаваме повсеместно поевтиняване на зеленчуците - с малки изключения - при банана, ябълката и картофите има леки завишения спрямо миналата година, но те са в порядъка на 5 до 10 стотинки. Тенденцията е добре балансиран пазар, благодарение на нашето членство в ЕС. Резултатът е високо конкурентен пазар, който е лишен от възможностите за спекулации.

Относно цената на Агнешкото няма промяна в цените в сравнение с дните преди Великден. И тогава и сега Агнешкото е между 13- 15 лв. за кг в зависимост от коя част е.

От Комисията по стоковите борси и тържищата твърдят, че цените на агнешкото са почти същите през последните 4 години. Новото тази година е, че българското агнешко преобладава по пазарите в сравнение с вносното.

При всякакви нередности с хранителни стоки по пазарите може да сигнализирате до Агенцията по безопасност на храните на телефон: 0700122 99.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9-членно семейство на ръба на оцеляването
9-членно семейство на ръба на оцеляването
Руши се училището в Сребърна
Руши се училището в Сребърна