НОВИНИ

Ценни плащеници от Йерусалим се пазят в Долномахленския храм в Самоков

Три ценни плащеници, донесени като дар от Йерусалим, се пазят в храма „Въведение Богородично" в Самоков, известен още като „Долномахленския храм". Уникалните платна са историческо свидетелство за разпространението на християнското поклонничество сред българите от Самоковския край през Възраждането.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
16:52, 31.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Трите плащеници, дарени на храма от поклонници, посетили Божи гроб преди повече от век, са запазени в изключително добро състояние. С ярки цветове върху обработена телешка кожа са показани сцени от земния живот на Божия син и Божията майка.

Отец Георги: Хората са се събирали в храма и с камбанен звън са изпращали тези, които са тръгвали на хаджилък, месеци е продължавало пътуването до Божи гроб и обратно. И след това още по-тържествено са ги посрещали.

Стенописите и по-голямата част от иконостасния ансамбъл в храма са дело на зографите от Самоковската художествена школа.

Отец Георги: От Захари Зограф имаме малко икони, но най-вече от Димитър Зограф - брата на Захари Зограф, Христо Димитров - баща им. И най-вече от Никола Образописов. Много ценни по рода си. И с голяма стойност и наистина с времето правели чудеса.

В миналото много хора са идвали в Долномахленския храм „Въведение Богородично", за да търсят упование и изцеление от тежки болести. И до днес се разказват легенди за лековитата вода от аязмото в неговия двор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Звезден поглед към Витоша
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Звезден поглед към Витоша
С 50% е намаляла популацията на пчелните семейство в Русенска област
С 50% е намаляла популацията на пчелните семейство в Русенска област