НОВИНИ

Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради повреда

Заради авария, центърът за хемодиализа във видинската болница, който е единствен за цялата област, спря работа. Пациенти пропуснаха животоподдържащата процедура. От ръководството на болницата заявиха, че са взети спешни мерки, за да реагират при затруднена хемодиализа. От утре апаратурата ще заработи отново, но с риск от странични ефекти за пациентите.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
23:05, 01.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Заради промяна в налягането, аварира една от колоните на омекотителя за водата в центъра за хемодиализа във видинската болница.

Митко Лозанов: Аз ви казвам с една дума кой както иска, така да го разбира. Животът ни е направо в опасност.

Поне два дни ще са нужни, за да бъде отстранена повредата. Сега диализа може да се извършва, но с риск за пациентите.

д-р Людмил Харалампиев: Има странични ефекти, така наречения синдром на твърдата вода. Той може да доведе пациента, докато провежда сеанса, да има гадене, да има повръщане.

От ръководството на болницата казаха, че ситуацията е извънредна.

д-р Богдан Томов, зам.-директор на МБАЛ „Св.Петка": От утре при подписано информирано съгласие, всеки пациент, който желае може да бъде хемодиализиран. Пациентите, които преценят, че твърдата вода е рискова, ще бъдат насочени към други, близки центрове за хемодиализа.
д-р Борислав Милчев, член на УС на МБАЛ „Св. Петка": Става въпрос за форсмажорно обстоятелство...Тъй като тя реално погледнато технически не е предвидено, че може да постигне такава неудача.

От болницата е насочен спешно пациент към най-близката хемодиализа, която е в Лом. Останалите, за които процедурата е животоподдържаща, сами ще решават дали да останат на лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват преговори между властта и опозицията в Македония
Започват преговори между властта и опозицията в Македония
Авария остави без топла вода стотици домакинства в столичния квартал „Младост“
Авария остави без топла вода стотици домакинства в столичния квартал „Младост“