НОВИНИ

Центърът за психично здраве в Русе тегли заем, за да плаща заплати

Центърът за психично здраве в Русе ще тегли заем от 250 хиляди лева, за да осигури нормалната работа на лечебното заведение. Заради късно излязлата наредба за финансиране на този вид лечебни заведения Центърът е натрупал задължения. Освен това от Министерството на здравеопазването са им увеличили само с лев и петдесет средствата за леглоден и психиатрите се притесняват, че ще имат трудна година.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
10:45, 19.04.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В началото на годината ръководството на психиатричните центрове и болници изчисляваха, че за издръжката на лечебните заведения ще са им необходими минимум 55 лева на ден. Наредбата на здравното министерство, която тази година е излязла и със закъснение, е разчела необходимите суми, с които се покриват разходите за медикаменти, лечение, режийни осигуровки, на по-малко.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве, Русе: Издръжката е повишена доста малко, тя е повишена на леглоден с лев и петдесет и сега става 40 лева. По-голямо повишение има в интензивните грижи и в дневните стационари, но интензивните грижи са един малък процент от общия брой хора, които постъпват при нас.

И това, заедно със закъснелите плащания за първите 4 месеца на годината, изплатени едва на 10 април, са довели до натрупване на задължения и се наложило и да се тегли заем.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве, Русе: И най-неприятното е, че април месец се наложи да имаме задължения към персонала, който работи един много тежък труд, които едвам успяхме да си получат заплатата точно преди 7 април, който е единственият празник професионален. Успяхме да разплатим всички дългове, но докато се стабилизира положението, т.е. докато получаваме равномерна издръжка. Има един луфт, в който ние трябва да издържим и хората да си получат заплати, и да си плащаме задълженията, и то без лихви./
;

Д-р Теменужка Матева каза, че все пак ще се възползват от минималното увеличение и на този етап са повишили три пъти нощния труд, който досега е бил между 70 стотинки и един и петдесет на час. За увеличение на заплатите обаче засега не може да се говори.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве, Русе: Трябва да получат всички, и немедицинските работници, които са с висше, със средно образование, обаче участват пряко в лечебно-диагностичния процес. Тази издръжка, която получаваме, не ни дава възможност да достигнем заплатите на хората, работещи в Центъра за психично здраве, съгласно КТД-то, което е прието миналата година.

В Центъра за психично здраве в Русе работят близо 200 души, които обслужват три остри отделения и дневен център. Голяма част от тях са фелдшери и медицински сестри, на които заплатите трябва да станат 950 лева. Засега обаче няма яснота как ще бъдат разпределени обещаните 50 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха нови председатели на правната и енергийната комисии в парламента
Избраха нови председатели на правната и енергийната комисии в парламента
Във Варна на Цветница е време за кръводаряване
Във Варна на Цветница е време за кръводаряване