НОВИНИ

Цецка Цачева: Стремежът на ГЕРБ ще бъде за самостоятелно управление

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева смята, че отиващият си парламент е бил успешен. В предаването "Още от деня" тя сподели, че президентската кампания е затворена страница за нея, но добре прочетена.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 24.01.2017
Чете се за: 02:24 мин.
У нас
Цецка Цачева: "Президентската кампания е затворена страница за мен. Но добре прочетена от мен самата. Считам, че ГЕРБ подценихме тази кампания, този избор. Много късно беше номинацията. Не отчетохме реалности, като това, че за първи път се провежда президентски вот без да е съвместно с друг избор, както през 2011 бяха местните избори. Референдума, който се проведе едновременно. Все серия от факти, които се наслагаха едновременно."

Тя заяви, че от ГЕРБ са си направили изводите и са си взели поука какви решения да вземат за това как да продължат напред.

На въпроса дали нещо се е променило в отношенията ѝ с съпартииците си тя отговори така:

Цецка Цачева: "Винаги в една ситуация човек взима и човек дава. Взех много от срещите с гражданите, не само с нашите съпартийци. Дадох, разбира се, усилия повече от себе си. Мисля, че със съпартийцте си сме много по-близки и много по-искрени, защото всяка една битка сближава.
Цецка Цачева: "ГЕРБ отчита че времената са различни в сравнение с първия ни управленчески мандат. Цяло поколение млади хора вече са активни граждани. В международен план нещата не са същите. Вътре в държавата нещата не са същите. Появиха се нови политически субекти. Всичко това се анализира и отчита. Но ние винаги сме били силни с това, че сме били много близо до гражданите. Че сме работили и до момента в интерес на гражданите. Винаги сме работили така, очи в очи с гражданите. Така ще бъде и кампанията, която предстои. Винаги казвайки истината. Казвам истината, и се усмихвам, защото бях много критикувана по време на кампанията, че трябва малко по-атрактивно, на ръба на популизма с повече нотка в обещанията отколкото реалностите такива каквито са. Тука аз споделям основната насока в поведението на партията, че трябва да говорим откровено и честно, открито с гражданите за нещата такива каквито днес са възможни. И в същото време всеки ден да се стараем да включим нещо ново и да бъдем по-добри."

Според Цачева, някъде в диалога с хората, от ГЕРБ не са били достатъчно ясни, така че да бъдат разбрани за политиките, които провеждат.

Цецка Цачева: "Това което виждам до момента и в парламента, и в публичното пространство, започва се именно с отрицания или със заиграване на онези чувствителни теми, които са важни за всеки един човек. За това колкото по бързо стартира предизборната кампания, толкова по-добре. Аз вярвам в разума на българския гражданин, който може да отсее кое е предизборен популизъм, кое е демагогия и кое е възможното, което може да ни се случи."

Цачева не смята, че случилото се по време на речта на президента Радев в парламента е нещо фрапантно.

Цецка Цачева: "Първите 20 минути изключително внимателно се слушаше словото на президента. Дори се пошегувах с колеги от ръководството, че от много време не съм виждала толкова дисциплинирана зала. И може би тук някъде, известна доза нетърпение в едната част от залата предизвика шум. Направих веднъж забележка и прецених, че ще бъде неуважително към президента, ако го прекъсвам в словото му за да въдворявам ред в залата. А е много тънка границата, ако не се реагира веднага може да се стигне до това, до което се стигна. Добрият тон беше нарушен, но пък сме виждали какви ли не сцени, да не давам съседни наши парламенти какво се случва в тях. За многопартийна парламентарна демокрация, не го поощрявам, но не считам, че е нещо фрапантно."

Тя даде висока оценка на работата на ГЕРБ, въпреки трудностите, които са имали по време на 43-тото Народно събрание.

Цецка Цачева: "Свършихме не малко работа,. вероятно можехме и повече. За мен, като човек отвътре, ситуацията някъде от късната пролет на тази година стана много трудна. Групата на ГЕРБ, трябваше да бъде медиатора между партньорите, но по отношение на редица важни законопроекти. Логически, закономерно, обосновано предсрочно слагаме край на 43-ия парламент и вървим към следващ състав на народното събрание."
Цецка Цачева: "Нашите естествени съюзници са в център дясно. Стремежът на ГЕРБ, както и на всяка партия, ще бъде за максимално добро представяне и възможност за изцяло реализиране на предизборната ни програма,което означава самостоятелно управление. Целите трябва да бъдат големи и да дадем всичко от себе си за да ги постигнем."

Тя посочи и най-големият успех за правителството.

Цецка Цачева: "Естествено това е конституционната промяна. Казвам го открито към критиците, които казват, че сме можели и повече."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между БСП и ГЕРБ за състоянието на енергетиката
Скандал между БСП и ГЕРБ за състоянието на енергетиката
Опасни висулки дебнат пешеходците на улица „11-ти август“
Опасни висулки дебнат пешеходците на улица „11-ти август“