COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЦГМ: 7% са нередовните пътници в столичния градски транспорт

Увеличава се броят на хората, които използват абонаментни карти за пътуване в София, а 7% са нередовните пътници. Това е актуалната информация на Център за градска мобилност.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:49, 27.08.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпреки че 2016 година цената за еднократно пътуване в столичния градски транспорт стана 1,60 лева гратисчиите намаляват. Пътуването с абонаментни карти, които все по-често биват ползвани от жителите на София, излиза с поне 50 стотинки по-евтино.

Християн Петров - директор на ЦГМ: Гратисчиите са максимум до 10% от хората, които ползват градски транспорт. Това число е на база оперативни данни от нашите контрольори, които са 240 на брой.

Петров обясни, че преди промяната на цената на еднократния билет са били продадени само 255 годишни абонаменти карти през 2015 година. Миналата година техният брой е бил над 30 хиляди.

Предстои въвеждането на нова тикет система за таксуване.

Християн Петров: Подписахме договора през декември месец миналата година. В момента вече тече т.нар. етап "пилотно внедряване". Какво означава това? Във всеки един тип от превозните средства, които са налични - автобуси, тролейбуси, трамваи. Надземните. От трамваите има поне 13 модела, има различни модели тролейбуси и автобуси, така че монтажът за всеки един тип е малко по-различен. До края на този месец тече това пилотно внедряване.

След като бъдат тествани функциите на системата във всеки един тип транспорт, ще се премине към цялостно внедряване във всички над 1300 надземни превозни средства и метрото, обясни Петров. В края на следващата година се очаква да влезе в употреба новата тикет система. Тя ще даде нови възможности за закупуване на билети и на абонаментни карти, включително чрез мобилния телефон.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Джереми Корбин: Брекзит без сделка е Брекзит в полза на Тръмп
Джереми Корбин: Брекзит без сделка е "Брекзит в полза на Тръмп"