НОВИНИ

ЦИК изготвя проект за дистанционно електронно гласуване

Централната избирателна комисия изготвя проект за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, което да се приложи още на изборите през 2019 г., когато ще гласуваме за евродепутати. Това обявиха днес от ЦИК в рамките на конференцията "Електронно гласуване", която срещна успешни международни практики и очерта основните проблеми за въвеждането на електронен вот у нас.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
22:45, 12.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

От Централната избирателна комисия са категорични, че на следващите избори у нас през 2019 г., ще може да се гласува машинно. Дали страната ни ще успее да приложи и дистанционно електронно гласуване - засега обаче е неясно. В момента се изготвя проект за това електронният вот да стане възможен. Срокът за изработването му е до края на този ноември.

Ивилина Алексиева - Робинсън, председател на ЦИК: Изпълнителят счита, че ще съумее да се справи със задачата в срок, в резултат на тази дейност ние ще съумеем да знаем онези добри практики по света, които могат да се използват като основа за изграждане на българската система за електронно-дистанционно гласуване.

До месец от ЦИК се очаква да внесат доклад в Народното събрание, в който са посочени позитивите и рисковете от повсеместното въвеждане на машинно гласуване у нас, на база опитът на България от проведените досега избори.

Ивилина Алексиева - Робинсън, председател на ЦИК: Във всички случаи е необходим дебат за неговото поетапно въвеждане. Когато се използват новите технологии трябва да се върви много внимателно и едно забавяне би могло дори да бъде здравословно.

Според експертите от Обществения съвет към ЦИК дистанционно електронно гласуване у нас е възможно да има още през 2019 г., но само при сериозни законодателни промени.

Румяна Дечева, Обществен съвет към ЦИК: Имаме две години време, в които е възможно законодателят и гражданските организации да седнат заедно да разгледат всички въпроси и да направят необходимите промени.

От ЦИК допълниха, че още през тази година ще бъдат извършени три симулации на електронно-дистанционно гласуване. Според експертите вече е време машините и личните ни компютри да заменят 70-те хиляди преброители на гласове. Длъжност, за която няма задължително обучение преди участието в избори, а единственото условие е да си грамотен. Изискване, което не се доказва с документ и поражда съмнения за възможни неточности и манипулиране на изборните резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал представя филми за доброволци
Фестивал представя филми за доброволци
Горя локомотив в Димитровград
Горя локомотив в Димитровград