COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЦИК представи бюлетината за европейските избори

Днес Централната избирателна комисия представи бюлетината за еворизборите. Тя има две графи.Как изглежда бюлетината и за какво да внимаваме, когато гласуваме, обяснява Милена Кирова:

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:29, 02.05.2019
6397
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Бюлетината за евроизборите има две графи.

В първата - с номера от 1 до 27 са подредени според жребия партиите, коалициите и независимите кандидати. Последното 28-мо квадратче е за опцията „не подкрепям никого", която беше въведена през 2016 г.

Втората графа е за преференциите. Те са в кръгчета. За се избегне феноменът 15:15, тази година за първи път номерата са 101 до 117 и се равняват на броя депутати за Евррпарлемента, които се полагат на България.

И на тези избори ще отбелязваме със син химикал нашия избор с „Х“или „V“.

;

В деня на изборите от секционната комисия трябва да откъснат бюлетината от кочана пред очите на избирателя.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: За да може той да установи, че това е бюлетина от този кочан. И на второ място, че върху нея няма никакви знаци, отбелязвания или каквото и да било друго.
;

След това се поставя първия печат на определеното за това място върху бюлетината. Сгъва се. Избирателят влиза в тъмната стаичка и гласува. Сгъва я отново, за да остане вотът му тайна.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Излиза от кабината, подава на член на Секционната избирателна комисия бюлетината, така както е сгъната, за да може да се свери номера дали съвпада с номерата от кочана на бюлетината. Поставя се вторият печат от член на Секционната избирателна комисия, откъсва се отрязъкът на бюлетината, който членът на секционната избирателна комисия пуска в кутията за отрязъци.

Едва тогава избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия и гласът му за евроизборите е отчетен.

;

От ЦИК обявиха и че имат намерение да закупят машини за следващите избори. Тъй като на местния вот през есента трябва да има възможност за гласуване с 6000 машини в цялата страна.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български шофьори отказват курсове от и до Италия заради коронавируса
Български шофьори отказват курсове от и до Италия заради коронавируса
ДРУГИТЕ новини: Оскарови промени
ДРУГИТЕ новини: Оскарови промени