НОВИНИ

Румен Радев печели във всички 28 области на страната

Вече са обработени 100% от протоколите от гласуването за президент и вицепрезидент. Резултатите показват: ген. Румен Радев - 59,59% или повече от 2 милиона души са гласували за негоЦецка Цачева - 35,93% или над 1 милион и 200 хиляди души са гласували за нея"Не подкрепям никого" - 4,48% или над 150 000 душиИзбирателната активност е малко над 50 на сто, което означава, че повече от 3 милиона и 500 хиляди души са отишли до урните, за да гласуват за президент и вицепрезидент.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на БНТ2
12:15, 14.11.2016
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Във всички 28 области на страната печели ген. Румен Радев, като в 19 области той има 60% или малко повече подкрепа. Най-голяма тя е в област Търговище - 70,42%. Докато Цецка Цачева е получила най-сериозна подкрепа от Варна - 40,90 на сто.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: "Протоколите на СИК за гласуването в чужбина са пристигнали в ЦИК, извършва се повторно въвеждане на данните от тях. Румен Радев получава малко над 52% от гласовете на българските избиратели в чужбина, а Цецка Цачева - малко над 43% и около 4% са отбелязали "Не подкрепям никого". ...Срокът за обявяване на окончателните резултати е 3 днес след обявяването на края на изборния ден. Към момента 21 РИК са предали своите протоколи, но имаме уверението на останалите, че до края на днешния ден ще предадат и останалите комисии. Така, че в утрешния ден би могло да сме в готовност за обявяване на резултатите".
;

Румен Радев печели в Пловдив и областта

Генерал Румен Радев и Илияна Йотова печелят гласовете на избирателите в Пловдив-град и Пловдив-област. На база 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии за Румен Радев в Пловдив са гласували 54,77%. Цецка Цачева събира 40,02% от вота и губи с повече от 23 хиляди гласа. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са избрали 5 процента от избирателите.

Почти двойно повече гласове събира Румен Радев в Пловдивска област. Там за него са дали вота си 98302 души или 61,48% от гласувалите. Цецка Цачева има 43 хиляди гласа по-малко „Не подкрепям никого“ са избрали само 4% от гласувалите. Избирателната активност в областта е била 53,27%. В областта най-много хора са гласували в община Брезово, а най-малко в община Кричим.

През изборния ден в 17-а Районна избирателна комисия са подадени 8 сигнала и жалби, но комисията ги е счела за неоснователни. В Пловдив на балотажа са участвали 158344 от избирателите или 51,57%. В сравнение с първия тур на президентските избори активността сега е била малко по-ниска.

;

Благоевградска област избра генерал Румен Радев за президент

Изборният ден в Благоевградска област премина без сериозни нарушения. Предаването на протоколите от секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия приключи в 6 часа тази сутрин. Последни изборните протоколи са предали по-отдалечените от областния град общини.

В Благоевградска област само половината от хората, които имат право да гласуват са заявили своята позиция при избора на президент. На втория тур на президентските избори възможността "Не подкрепям никого" са избрали близо 6000 души. Седем са жалбите и сигналите за нарушения в изборния ден, част от тях са препратени по компетентност към Прокуратурата, а други Районната избирателна комисия в Благоевград е взела решение, че са неоснователни.

Очаква се Прокуратурата да се произнесе за подадените сигнали, които все още се проверяват. В Благоевградска област са гласували малко над 162 хиляди души. За Румен Радев и Иляна Йотова в региона своят вот са дали 90 684 избиратели, а за Цецка Цачева и Пламен Манушев - 63 681 души. Много малък е и броят на недействителните бюлетини в областта.

Според Районната избирателна комисия най-активни на балотажа вчера са били хората на средна възраст, между 45-50 години.

;

Предаването на изборните книжа във Варна приключи още през нощта

Във Варна предаването на изборните книжа след балотажа протече по-спокойно и обработката на протоколите приключи около 4 часа сутринта. Членовете на секционните избирателни комисии бяха недоволни главно от факта, че на много места се е наложило да изчакват полицейския ескорт.

Придружаването на изборните книжа до районната комисия е задължително по закон. Поради различната скорост на работа в секциите обаче това забавя тези, които са приключили по-рано. От дирекцията на варненската полиция уточниха, че те осигуряват ескорта, но организацията на изборния процес не зависи от тях.

Резултатите от балотажа във варненския избирателен район при 100 процента обработени протоколи показват 49.29 процента избирателна активност и 98.5 на сто действителни бюлетини. От тях 53.85 от гласувалите са избрали Румен Радев, 40.90 на сто – Цецка Цачева, а гласовете „не подкрепям никого“ са 5.24 процента.

;

Русенци предпочетоха Румен Радев за президент

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП спечели вота на 60092 избиратели от Русе и региона. Данните са от всички обработени протоколи на секционни комисии.

За Радев и Йотова на втория тур са гласували 60.28% от избирателите. Опонентите им - двойката, издигната от ГЕРБ - Цецка Цачева и Пламен Манушев, са били предпочетени от 34951 русенци, което е 35.06% от гласоподавателите.

Възможността "Не подкрепям никого" в бюлетината е била избрана от малко над 4600 души.

За разлика от първия тур, когато броенето на бюлетините в Русе приключи в следобедните часове на деня след вота, на втория тур всички резултати бяха ясни в 5 часа сутринта.

В региона Силистра, Разград, Велико Търново и Търговище данните показват, че резултатите са сходни. Най-голяма разлика в подкрепата на двете двойки има в Търговище, където Радев и Йотова са били подкрепени от 70.42% от избирателите, а Цачева и Манушев - от 26.13%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Правителството ще оттегли Бюджет 2017
Менда Стоянова: Правителството ще оттегли Бюджет 2017
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба