НОВИНИ

ЦИК реши: Няма да има машинно гласуване на тези избори

Членовете на Централната избирателна комисия гласуваха да отстранят единствения кандидат в обществената поръчка за осигуряване на 12 500 машини и да прекратят състезателната процедура. На заседанието на Комисията беше представен доклад на Специализираната комисия, според който фирмата, подала единствената оферта за участие в процедурата, не може да отговори на техническите изисквания по нея. Членовете на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите изори и те ще бъдат валидни.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:30, 25.02.2017 (обновена)
6074
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

На късното заседание на Централната избирателна комисия беше представен обстоен доклад. Той посочваше от една страна - какви са изискванията и от друга - какво предлага участникът в обществената поръчка за машинно гласуване. От ЦИК очакваха машините да бъдат доставени до 10 март, а до 17-ти вече да бъде осигурен и софтуерът за тях. "Лирекс БГ" ООД обаче заявява, че може до достави машините чак на 20-ти март. Обяснението - това щели да бъдат нови машини, чиито софтуер ще бъде инсталиран още в процеса на производтво.

Фирмата, която се нагърби със задачата да подсигури машинното гласуване не е предложила и транспортиране на устройствата в чужбина, както и хора, които да обслужват машините. При евентуално възникване на проблем, председателите на комисии по места можело да се обадят на колцентър.

Що се отнася до машините в страната - фирмата предлага на 15 устройства по един техник. Там отговорността трябвало да падне на председателите на Секционни избирателни комисии. В началото на изборния ден тези, които ще стартират машинното гласуване, трябва да бъдат именно председателите на комисиите. От ЦИК не са получили и информация какво ще се случи с тази 12 500 машини след края на изборния ден.

В крайна сметка фирмата дала гаранция за изпълнение на задачата наполовина. С този 50%-тов риск от ЦИК дори не отворили ценовото предложение на участника в обществената поръчка и решението беше ясно - машинно гласуване в цялата страна на тези избори няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на камиона, врязал се в коледния базар в Берлин, си го иска обратно
Собственикът на камиона, врязал се в коледния базар в Берлин, си го иска обратно
Хиляди танцьори и музиканти на карнавала в Рио
Хиляди танцьори и музиканти на карнавала в Рио