НОВИНИ

Църквата "Света Петка" в Русе най-сетне получи финансиране за ремонт

След години на чакане църквата "Света Петка" в Русе най-сетне получи финансиране за укрепването и възстановяването й. Храмът, който вече две десетилетия се руши заради свличане на ската, а стенописите се разпадат от влагата, ще получи над 2 милиона лева европейски средства и пари от държавата. Очаква се ремонтът да започне следващата година.

bnt avatar logo
от Даниела Василева/Пламен Иванов
15:20, 28.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Църквата „Света Петка” в Русе е завършена през 1944 година, тя е умалено копие на „златната църква” на цар Симеон във Велики Преслав. От 20 години насам обаче скатът, върху който е изградена, се свлича и основите ѝ вече са сериозно подкопани и напукани.

Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Има много изменения – конструктивни, по самия храм, за съжаление прекрасните стенописи – падат големи парчета, които от една страна вредят на безопасността на храма и на богомолците, а от друга страна ние губим такива безценни стенописи, които са дело на Харалампи Тачев и други наши бележити художници.

Хората, които идват тук, казват, че църквата „Света Петка” има особен дух с красивите си стенописи и дърворезби, и атмосферата, която създават свещениците.

Църквите „Света Петка” и „Свети Георги” заедно с храма в румънския град Ведя ще получат средства за ремонт и обновяване по трансграничен проект. Над 1 милион евро от тях ще дойдат в Русе, като 800 000 от тях ще бъдат използвани за укрепване на насипа и основите на църквата "Света Петка". Ще бъдат ремонтирани купола, камбанарията, ще се изгради и посетителски център. Държавата отпуска и още половин милион лева за реставрация на повредените стенописи.

Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Ремонтът да върне предишния блясък на храма, за да можем всички ние да се събираме в него, да отправяме похвали по чест и достойнство на св. Петка, която е играла изключително важна роля в нашата история.

А румънският патриарх Даниил ще дари одеждите на света Петка за храма в Русе и манастира край село Копривец, които носят нейното име.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етна продължава да бълва пепел и вулканични камъни
Етна продължава да бълва пепел и вулканични камъни
КЕВР реши: Цената на водата се повишава с до 10% след Нова година
КЕВР реши: Цената на водата се повишава с до 10% след Нова година