Петдесет и четвъртото пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество се провежда в София под председателството на България.

© БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри форума с думите, че развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона е ключова цел, свързана с основния стратегически интерес както на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество, така и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море.

© БГНЕС

Караянчева изрази увереност, че днешната дискусия ще допринесе за насърчаване на общите цели, действия и проекти, които да осъществят съвместно, както и за активизиране на отношенията между Асамблеята на ЧИС и Европейския парламент, както на институционално, така и на най-високо равнище.

Вицепремиерът Томислав Дончев също поздрави участниците, като отбеляза, че ОЧИС е уникален формат с представители на различни държави и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри възможности за развитие.

Той пожела ползотворна работа на пленарното заседание, като подчерта, че е общ интерес Черноморския регион да се превърне в зона на сигурност и благоденствие. Посочи още, че всяка политика трябва да води до резултат, който да стига до хората.

© БГНЕС