НОВИНИ

От ​ГЕРБ призоваха БСП да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция

Председателят на Народното събрание ще организира другата седмица в Народното събрание широка дискусия за Истанбулската конвенция. На извънредна пресконференция ГЕРБ призоваха социалистите да послушат Сергей Станишев и да преосмислят позицията си против конвенцията, която взеха на вчерашния пленум. От управляващата партия смятат, че има много спекулации по темата и отново напомниха, че документът защитава правата на жените.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:55, 14.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

За пореден път министър Екатерина Захариева определи като спекулации твърденията, че в конвенцията има текстове, които ще принудят България да признае еднополовите бракове или пък да въведе така наречения "социален пол". Затова призова:

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти г-н Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече.

Евродепутатът Ева Майдел попита как БСП ще защитят позицията си пред ПЕС-жени, които са най-големите защитници на конвенцията.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ: 1 милион български жени са подложени на домашно насилие. Аз съм изключително учудена, че г-жа Нинова не иска по-добра защита за тези 1 милион българки.

На 17 януари Цвета Караянчева организира в парламента дискусия за Истанбулската конвенция с представители на вероизповеданията и неправителствени организации.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат, да запознаем всички, за да може да изясним тази тема и съответно да я ратифицираме, когато обаче всички са убедени в това, което ще гласуват народните представители.

Правосъдният министър се надява, че на дебата ще постигнат съгласие и с коалиционните си партньори.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Да се явят колегите от ПГ на ОП, заедно с всички останали народни представители, за да разговаряме аргументирано, без емоции, въпреки, че темата безусловно влага и емоция.

Цачева напомни, че конвенцията може да бъде ратифицирана и с резерви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу решението на кабинета за промяна на плана на НП Пирин
Пореден протест срещу решението на кабинета за промяна на плана на НП "Пирин"
Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина
Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина