НОВИНИ

Цвета Караянчева: Те бяха титаните, ние сме смирени наследници

Членовете на Учредителното събрание, приело първата българска конституция са титаните, ние сме техни смирени наследници. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриване на тържественото заседание на парламента по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

цвета караянчева бяха титаните сме смирени наследници
bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 16.04.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Със сигурност всеки от нас допуска грешки и трудно постигаме съгласие, но ако всекидневно си припомняме постигнатото от строителите на съвременна България, ако всекидневно си припомняме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ.

Председателят на парламента посочи, че величавостта на делото на учредителите се дължи на способността им да превъзмогнат различията и интересите си в името на приемането на първата българска конституция.

;

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви в словото си, че свикването на Учредителното събрание е кулминация на Българското национално Възраждане. В дебатите всеки от първите български депутати е воден от идеята за изграждане на модерна България. Тя призова депутатите да не забравят, че присъствието в политическия живот е въпрос на призвание и усилие и че трябва да се уважава мнението на опонентите.

;

Корнелия Нинова заяви от името на БСП за България, че Търновската конституция, макар и изработена според европейския опит не е тяхно копие. Тя попита дали 140-години по-късно всички българи са равни пред закона и доколко са свободни българите, които живеят в недоимък.

Нинова заяви, че конституцията има потенциал да реши българските проблеми, но запита дали политиците имат способности и воля да защитят интересите на българския народ, за сметка на собствените си интереси.

Преди да мислим за нова конституция, можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, да започнем да я прилагаме, защото сме се отклонили от нея.

;

Явор Нотев от името на "Обединени патриоти" заяви, че годишнината е послание към гражданите да живеят според закона и че върховенството на закона е пътят към благоденствието на страната.

Той призова всички да сме съдии и прокурори на себе си и да следваме законите.

;

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ приемането на първата конституция е сред най-светлите дати в новата българска история, която позволява възстановяването на държавността на основа на принципите на парламентаризма.

Лидерът на ДПС напомни, че в много отношения действащата конституция от 1991 г. препотвърждава принципи на Търновската като разделението на властите, гарантиране правата и свободите на гражданите, неприкосновеността на собственост, политическия плурализъм, свободата на гражданите и др.

Нека помним, че от държавниците и политиците, както и от обществото, дали ще пренесем съзидателното и конструктивното или ще станем заложници на разрушителното и конфликтното, призова Карадайъ.

;

Председателят на парламентарната група на "Воля-българските родолюбци" Веселин Марешки заяви, че учредителите са били обединени от една обща цел - развитието на България. Той определи епохата като "време на пълен подем", който изпълва съвременниците с гордост.

Големите родолюбци на времето не са питали какво ще взема, а са давали за бъдещето на България и за бъдещите поколения, каза Марешки.

Той призова да се спазват традииците, българския горд дух и най-вече родолюбието.

;

Заседанието беше открито със звънеца, използван от председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим Първи и в присъствието на оригинала на Търновската конституция.

На заседанието присъстваха 211 от 240-те български народни представители. На заседанието присъстваха президентът Румен Радев, както и шестима бивши председатели на Народното събрание.

Депутатите приеха декларация към българския народ по повод на годишнината на Търновската конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Прави се опит за установяване на пълзяща диктатура
Борисов: Прави се опит за установяване на пълзяща диктатура
Радев и Борисов изразиха съпричастност към французите след пожара в Нотр Дам
Радев и Борисов изразиха съпричастност към французите след пожара в Нотр Дам