НОВИНИ

Цветан Цветанов разговаря със съветника по вътрешна политика на президента

Изненадваща среща между президентския съветник Николай Копринков и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се проведе днес в Народното събрание. Разговорът е по инициатива на съветника на президента, а целта - да се изчистят търканията между институциите от последните дни. В кулоарите на парламента премиерът Борисов подчерта, че Цветанов е направил необходимото да се излезе от кризата между ГЕРБ и президента Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:20, 07.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Николай Копринков и Цветан Цветанов са обсъдили спорните теми между президента Румен Радев и парламентарната група на ГЕРБ, стана ясно след срещата.

Николай Копринков, съветник по вътрешната политика и гражданското общество на Президента: Премина в дух на коректност, за бъдещи отношения между институциите, които трябва да са в един нормален диалог. Не мисля, че можем да търсим някакъв конфликт и т.н.

Пред журналисти Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма желание да се противопоставя на която и да било институция.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Първо няма никакво отношение - било то негативно или позитивно към Президента. И това, което казах и на г-н Копринков, е, че не е нормално президентът да възприема българския парламент като трибунал. Това е обидно за всички народни представители, защото както и той, така също и народните представители на изпълнителната власт са функция от гласуването на българските избиратели, когато предстоят парламентарни или президентски избори.
Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Последните дни, поне аз в поведението на Цветанов не мога да намеря слаб пункт и той се опитва всячески да излезе от тази криза, която си предизвикаха с президента.

Премиерът обясни, че по време на срещата с президента в началото на седмицата без проблем двамата са постигнали съгласие, че не трябва да се допуска напрежение между институциите.

БНТ: Има ли война между ПГ на ГЕРБ и Президента?
Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Мога от днес да почна и аз като президента Радев да се обръщам и да казвам: „А, ти, стоиш ли зад думите на Нинова днеска в парламента срещу мен?“. Така че ние с президента Радев, когото дълбоко уважавам, от години работим заедно, срещнахме се и се разбрахме. Много ясно, както е и редно.

По време на разговора премиерът Борисов е дал съвет на Румен Радев.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Моят единствен съвет към него беше: „Не им обръщай внимание на политиците от всички цветове, защото те в парламента се дракат с всеки един от нас“. И аз ако почна да го държа отговорен за думите на Нинова, на Симов, на Зарков докъде ще я докараме? И всеки ден той ще излиза да се разграничава или аз сега трябва да се разграничавам от моята парламентарна група. Това е парламент, имат право да си говорят, да си спорят.

Борисов разказа също, че с държавния глава са коментирали международните си визите и са постигнали пълен синхрон по тази тема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат Европейският парламент да остане само с една централа
Предлагат Европейският парламент да остане само с една централа
Лекари от цялата страна излязоха на протест срещу насилието над медици
Лекари от цялата страна излязоха на протест срещу насилието над медици