COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Цветан Цветанов: Тръмп няма да промени рязко курса на САЩ ​към България

От ляво поискаха парламентарната комисия по външна политика да обсъди резултатите от изборите в Съединените щати. Част от депутатите определиха като изненадваща победата на Доналд Тръмп. Според други обаче това е очаквано, защото американците искат промяна.Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че Доналд Тръмп няма да промени рязко курса на САЩ, отношението към България и че Вашингтон ще остане силен фактор в НАТО.

от
10:46, 09.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това е изненада като цяло за голяма част от световната общественост, но аз съм убеден, че при една силна демокрация и добре работещи институции, няма никакъв проблем институциите да работят по същия начин, както досега. Виждате, че в последните няколко седмици Доналд Тръмп беше по-обран и аз съм убеден, че той няма да промени рязко курса на Съединените щати и ще си останат силен фактор в НАТО.
Кристиян Вигенин - БСП - лява България: Ние уважаваме избора на американския народ. Макар и изненадващо, той постига огромна победа в Съединените щати и това е показателно, че хората искат промяна. А външнополитически предстои да видим. Той направи редица послания, които ако се реализират, ще видим едни по-различни отношения между САЩ и Русия, например.
Димитър Байрактаров - ПФ: Лично аз не съм изненадан. Колкото и странно да звучи на доста хора, защото Тръмп първо демонстрира едно говорене, което е по-близко до обикновения американец, по-лесно се възприема като говорене и второто е, че все пак Клинтън си е част от това статукво, с което по никакъв начин животът на обикновения американец не стана по-добър. Аз се надявам той да прекъсне тази агресивна политика по създаване на конфликти.
Румен Христов - РБ: Аз бях негов привърженик от самото начало. Връщайки лентата назад, как беше одумван Роналд Рейгън като човек, който не се е занимавал с политика, а всъщност той направи едно от най-силното президентстване. Америка е стара демокрация и има много механизми, които биха попречили на волни изявления от страна на президента или действия. Не съм притеснен, такива са настроенията очевидно.
Радан Кънев - лидер на ДСБ: Очаквах този резултат. Вълната на настроения срещу статуквото е нещо специфично за американската политика. Това, което трябва да ни тревожи и това, за което трябва да работим, е за заздравяване връзките в НАТО, защото г-н Тръмп ясно изрази някои резерви.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затварят улици за мащабен ВиК-ремонт в Пловдив
Затварят улици за мащабен ВиК-ремонт в Пловдив
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината