НОВИНИ

Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ

Цветан Василев е взел сам решението КТБ да бъде поставена под надзор. Алтернативата е била банкерът да осигури със свои средства капитализация за 1,5 млрд. лв или да поиска финансова помощ за тази сума. Това стана ясно от показанията на свидетеля Бисер Лазов по делото за фалита на банката. Лазов е бил главен счетоводител на КТБ и личен финансист на Цветан Василев.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:40, 06.06.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

През май 2014 г., около месец преди КТБ да бъде поставена под "особен надзор", изпълнителните директори на банката са били призовани в следствието на разпит по разследване за източването на финансовата институция.

Призовка да се яви при следовател Надежда Куюмджиева е получил и самият Цветан Василев и така той разбрал, че състоянието на банката се разследва.

Бисер Лазов разказа, че тогава банкерът му възложил чрез собственика на информационен сайт Огнян Стефанов да се свърже с адвокат Лазар Карадалиев и да организира среща в кабинета му.

Даниела Начева, прокурор: Това, което е получил като информация от адвокат Карадалиев е, че познава следовател Куюмджиева и тя ще свърши работа.

Според показанията на Бисер Лазов било обяснено, че решаването на проблема с разследването си има цена. Тогава Цветан Василев бил разпоредил веднага да се осигурят парите от главната каса на банката.

Даниела Начева, прокурор: Една сума от 20 000 евро е била осигурена в кабинета на Цветан Василев, в който са присъствали Огнян Стефанов и Карадалиев.

Бисер Лазов разказа още, че в началото на юни 2014 г., преди поредна среща с Огнян Стефанов и адвокат Лазар Карадалиев, Цветан Василев наредил от касата на банката в кабинета му да се осигурят още пари.

Даниела Начева, прокурор: На два пъти са били осигурявани от по 250 000 евро и 200 000 лева.

По този начин, според Бисер Лазов, за две седмици Цветан Василев е дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 000 евро и 200 000 лева, които са взети от касата на КТБ.

Изненадани били, че на 13 юни полиция, разследващи и прокурори влизат в банката и изземват документи. Същата сутрин Карадалиев е предупредил Лазов за акцията. Цветан Василев тогава бил в Солун и на следващия ден повикал Лазов при себе си.

Даниела Начева, прокурор: И съответно му е била дадена задача да осигурява когато е необходимо средства на Огнян Стефанов и на Карадалиев за обезпечаване на възникнали проблеми по воденото досъдебно производство.

Бисер Лазов разказа още, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев е дал над 350 000 лв. на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се осигуряват положителни публикации за Василев и злепоставящи за врагове на банкера. Според свидетеля, за малко повече от две години от КТБ са дадени 300 млн. лв за дейността на ТВ7.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Путин обсъдиха двустранните отношения и икономическото сътрудничество
Радев и Путин обсъдиха двустранните отношения и икономическото сътрудничество
Медийната комисия прие правила за избор на член на СЕМ от парламентарната квота
Медийната комисия прие правила за избор на член на СЕМ от парламентарната квота